Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 19. vasárnap Sára, Márió

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Az OEP az orvosgyúrás ellen 2003. 05. 30.


Távol akarják tartani a gyógyszergyártókat. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója azt javasolja a kormánynak, hogy a gyártókat sújtsa pénzbüntetéssel, ha az orvosokat ajándékokkal, kedvezményekkel próbálják rábírni arra, hogy az ő gyógyszereiket írják fel a betegeknek.

Matejka Zsuzsa erős ellenőrzési jogosítványokat és szankcionálási lehetőségeket kér hivatalának. Mint mondta: most már odáig fajult a helyzet, hogy közlönyben kiírt közbeszerzési eljárásra a gyártók és a szakma képviselői azért kértek időpont-módosítást, mert közösen vesznek részt egy távoli ország szakmai továbbképzésén. A főigazgató azt javasolja, hogy jogszabály-módosítás után az orvosságok felírását jutalmazó cégek, illetve a megajándékozottak is fizessenek büntetést. Ennek nagysága az adott termék egészségpénztári támogatási összegének többszöröse lenne. Az OEP javaslata megtiltaná azt is, hogy gyógyszergyártók finanszírozzák az orvosok továbbképzését.Az „orvosgyúrást” már az előző ciklusban Mikola István rendeletben korlátozta. Ez a jogszabály fejenként a minimálbér egyötödében (ez most tízezer forint) maximálta a cégek hozzájárulását az orvosi továbbképzések, kongresszusok megtartásához, illetve a doktorok utaztatásához. A rendelet a minimálbér egy százalékában határozta meg a gyógyszergyári orvoslátogatók által adható ajándékot. Ha valakit indokolatlan vagy mértéktelen gyógyszerfelíráson érnek, legfeljebb a kiváltott orvosságok támogatására kifizetett összeget kell visszafizetnie az egészségbiztosítónak. Súlyosabb esetben átmenetileg fölfüggeszthetik néhány hónapra az orvos receptírási jogát.
Mindez nem tartja viszsza a gyártókat. Idén tovább nőtt a drága orvosságok forgalma. A hazai olcsóbb készítmények elvesztették piaci részesedésük felét, 100 támogatott orvosságból már csak 28 hazai készítményt írnak fel a doktorok.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.