Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 27. hétfő Angelika

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  A dohányzás káros a memóriára 2003. 05. 30.


A dohányosoknak életük derekán memóriájuk romlásával is számolniuk kell - derül ki egy szerdán publikált kutatás adataiból. Brit kutatók azt találták, a negyvenes éveikben járó dohányosok gyorsabb hanyatlást mutatnak a memóriajátékok terén - nem dohányos kortársaikhoz képest.

Az Amerikai Népegészségügyi Újságban (AJPH) megjelent cikk szerint a dohányzás és a memóriavesztés közötti kapcsolat erősebb azoknál az embereknél, akik több mint húsz szál cigarettát szívnak el napi rendszerességgel. Ezt a tényt a szociális vagy gazdasági helyzet, sőt az egészségügyi kondíció sem befolyásolja.

Nem tudják, mi az együttelőfordulás oka

Egyelőre nem világos, hogy mi okozza a dohányosoknál a korral járó memóriavesztést - mutat rá a University College London kutatója. Marcus Richards elmondta: azt gyanítják, hogy a cigarettázás úgy gyorsítja fel a memórivesztést, hogy növeli a vérnyomást, mely agykárosodáshoz vezet. Mindezek mellett - teszi hozzá a kutatóorvos - a dohányzás és az agyműködés közti kapcsolat kissé bonyolultabbnak tűnik.

Elképzelhető, hogy a cigarettában található kemikáliák szintén közvetlenül károsítják az agyat. Bármi is az oka annak, hogy a füstölés felerősíti a memóriavesztést - a kutatás eredményének üzenete egyértelmű. Ez is egy újabb ok, hogy leszokjanak a dohányzásról - int az orvos. Ha nem megy, akkor is vegyenek vissza a cigaretták számából, amennyire csak tudnak - teszi hozzá.

A kutatás során az orvosi team 5 362 embert figyelt meg, akik 1946-ban születtek.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.