Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Nincs gyermekorvos-utánpótlás 2003. 06. 04.


A hazai 2,3 millió 14 éven aluli gyermek több mint kétharmadát az alapellátásban dolgozó 1600 gyermekorvos látja el. Az utóbbi tíz évben az Európában is kimagasló ellátás színvonalát csak megfelelő utánpótlással lehet fenntartani, jelenleg 52 év az orvosok átlagéletkora.

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének napokban tartott konferenciáján ugyan elégedettek lehettek a doktorok az ellátás jelenlegi színvonalával, ám felhívták a figyelmet: az utánpótlás tekintetében a 24. órában van e szakma. Kálmán Mihály alelnök a Világgazdaságnak kifejtette: jelenleg átlagosan ezer gyermek jut egy praxisra, ami megfelelő, ám a doktorok átlagéletkora 52 év, s nincs túlzott érdeklődés a medikusok körében sem az alapellátásban, sem a kórházakban végzendő gyermekorvosi munka iránt. Márpedig 5-10 év múlva ez gondot okozhat, különösen ha tudjuk, a végzett orvosok szakképzésére 5-6 évre van szükség. Kár lenne, ha eluralkodna a mennyiségi szemlélet: nincs szükség az óvodák, bölcsődék, gyermekorvosi szolgálatok fejlesztésére ? mondta Kálmán doktor. A betegek és orvosok érdeke közös, jól felszerelt rendelőkben jusson több idő a páciensekre. Mert bár egy torokgyulladás diagnosztizálására elegendő pár perc, ám egy rossz családi környezetben élő kisgyermek testi problémáinak kifürkészése hosszabb időt vesz igénybe. A tömeges egészségügyi ellátásból a személyes kapcsolatok kiépítésének irányába kellene fordulni, amihez jó alapot ad a jelenlegi rendszer.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.