Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 27. hétfő Angelika

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Kihívások előtt az ápolónők 2003. 06. 06.


A magyar orvosok, fogorvosok és gyógyszerészek diplomáját egyaránt elismerik az EU országaiban, s az ápolók és szülésznők képzettsége is megfelel az európai elvárásoknak hangsúlyozta Jakab Ferencné, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára tegnap . Az egészségügyi szakdolgozók jövője az EU-ban? mottóval tartott parlamenti nyílt napon.

Az ápolók, nővérek szerepe is egyre nagyobb a közösségben. Egyes országokban, például Franciaországban és Hollandiában a nővérek olyan feladatokat is elvégezhetnek, melyeket korábban csak az orvosok láthattak el ? közölte a tanácskozáson Cees de Ridder EU-szakértő. Svédországban és Angliában ennél szigorúbb szabályok vonatkoznak az ápolók tevékenységére, ám minden tagállam törekvése az, hogy az ápolónőket egyetemi szinten képezzék, hiszen egyre nagyobb szerepet kell vállalniuk. Jól kell ismerniük például a gyógyszereket és azok mellékhatását. Ma már a terápiás kezeléseket, a gyógyítást is a számítógépes háttér támogatja, s ez új elvárásokat támaszt az ápolókkal szemben. Cees de Ridder hangsúlyozta: az EU-s tagállamokban a munkaadó feltételül szabhatja az adott ország nyelvének ismeretét, de például egy orvost a nyelvtudás hiánya miatt nem lehet megakadályozni a szakma gyakorlásában. Az országhatárokon átnyúló betegségek visszaszorítása együttműködést igényel, ezért az Európai Unió egy betegségmegelőzési és -ellenőrzési egészségügyi központot kíván létrehozni.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.