Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 27. hétfő Angelika

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Rangsorolják a kórházakat 2003. 06. 10.


Év végére a betegek már nem csak az ismerősök ajánlása, hanem akár egy hivatalos értékelő rangsor alapján is kiválaszthatják, melyik hazai kórházba feküdnének be.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárban (OEP) mostkészül az a mérőrendszer, amelyben összeállítják az egészségügyi intézmények listáját a nemzetközileg is használt minőségmérő számok segítségével. Ezek a mutatók például arról tájékoztatnak, hogy az adott kórházban mekkora a halálozási arány, a kórházon belüli fertőzési arány, illetve mennyi a műtét utáni komplikációk száma - mondta el az OEP illetékes főosztályvezetője. Boncz Imre felhívta a figyelmet arra a problémára, hogy a számok önmagukban nem tükröznék a valós helyzetet, hiszen az előbb felsorolt arányok értelemszerűen magasabbak, ha egy kórház például nagyobb intenzív osztállyal rendelkezik. Éppen ezért egy megfelelő értelmezési rendszert is kidolgoznak majd ehhez. Boncz Imre elmondta: a listához szükséges adatokat nem kell külön összegyűjteniük, a kórházak ugyanis a finanszírozás kapcsán havonta jelentik teljesítményeiket az OEP-nek. Ebből is következik az, - tette hozzá a magánosításokra utalva a főosztályvezető -, hogy a kórházlistában csak azok az intézmények szerepelnek majd, melyeket az egészségbiztosítási pénztár finanszíroz. Mint mondta, az még kérdés, hogy a várhatóan októberre, novemberre elkészülő rangsort milyen úton ismerheti meg majd a nyilvánosság. Külföldön ugyanis már arra is van példa, hogy az adatokat minden háztartásba kiküldik. Az azonban, hogy ekkora nyilvánosságot kaptak, még egyetlen kórház bezárásához vagy csődjéhez sem vezetett az adott országokban - tette hozzá Boncz Imre.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.