Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 19. vasárnap Sára, Márió

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Negyedével csökkenhet a kiadás 2003. 06. 13.


Jövőre bevezetik a kórházakban az egynapos sebészeti ellátást.A műtétek közel harmada egynapos sebészeti ellátásban is elvégezhető, így negyedével csökkenhet az OEP kórházi kasszájának kiadása. A módszer bevezetésére hamarosan pályázatot ír ki a biztosító, a jövő évi büdzsé már tartalmazza annak fedezetét. Pályázni lehet a hosszú ápolást igénylő betegek ellátására is.

Pályázatot ír ki e hónapban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az egynapos sebészetre és a hosszú ápolási időt igénylő betegek ellátására, ápolási otthonok kialakítására – mondta a Világgazdaságnak az OEP főigazgató-helyettese. A nyertesekkel várhatóan novemberben köt szerződést a biztosító, s a jövő évi költségvetésben már meglesz a fedezet e szolgáltatások finanszírozására – tette hozzá Dózsa Csaba. Mindkét szolgáltatás költséghatékony, általánossá tételével csökkenthető a drágán fönntartott, úgynevezett aktív kórházi ágyakon kezelt betegforgalom. A szakorvosok meghatározták: milyen műtétek végezhetők az új formában.

A Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság (MAITT) több mint egy évtizede dolgozta ki és 1995-ben jelentette meg az ambuláns anesztéziával (altatás, érzéstelenítés) kapcsolatos állásfoglalását, két évre rá a műtétes szakmákkal együtt megalapították az Egynapos Sebészeti Társaságot. Határoztak arról is, hogy megfelelő személyi és tárgyi feltételek mellett mely beavatkozások végezhetők el e módon. Köztük van például a sérv-, az aranyér-, a visszérműtét, számos nőgyógyászati beavatkozás, a szürkehályog-, a mandulaműtét vagy a különféle plasztikai ellátás – tudtuk meg Janecskó Máriától. A MAITT előző elnöke számítások alapján állítja: a költségmegtakarítás 25–27 százalék között van. Lényeges, hogy a betegeket ugyancsak ambulánsan vizsgálják ki a műtét előtt, az aneszteziológiai ambulanciákon döntik el, ki alkalmas az egynapos sebészeti ellátásra, kinél várható szövődmény, ami miatt a kórházi elhelyezés szükséges.

Dózsa Csaba hangsúlyozta, hogy az egészségügyi reformbizottsággal készítik elő az egynapos ellátás finanszírozásának feltételrendszerét, s célszerűnek tartanák, ha országszerte általánossá válna ez a szolgáltatás. Elképzelhetőnek tartja, hogy rövid időn belül a műtétek 20-30 százalékát ilyen formában végezzék.

A pályázók közé várják azokat a kórházakat, amelyek struktúraváltást terveznek, a lakossági szükségletekhez kívánják igazítani a kórházi osztályaikat, s jól el tudják különíteni a fekvőbeteg-osztályokat az egynapos részlegektől. Pályázhatnak szakrendelők és most induló vállalkozások is, ha a meglévő infrastruktúra mögé megfelelő logisztikát alakítanak ki. A biztosító azonban tart attól, hogy az orvosok egy részének nem lesz érdekében az egynapos ellátás vállalása, mert az valószínűleg a paraszolvencia ellen hat majd. Egyébként több helyen jelenleg is végeznek e formában beavatkozásokat, csak nem különítik el annak költségét a kórház, illetve a szakrendelő összes költségétől.

A főigazgató-helyettes azt is elmondta, bővítésre szorul a krónikus betegellátási kapacitás. Ennek fő oka a lakosság elöregedésével együtt járó hosszú ápolási igény. Jelenleg a kórházak krónikus osztályai 3500 forint napidíjat kapnak az OEP-től, az aktív osztályokon az egy esetre jutó országos alapdíj 100 ezer forint, ami a betegség súlyosságától függően több lehet. Ám a szűkös krónikus kórházi kapacitások miatt gyakran indokolatlanul tartják a betegeket a drága aktív osztályokon.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.