Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Oltás dohányzás ellen 2003. 06. 17.


Egy svájci kutatócsoport olyan oltás kifejlesztésén fáradozik, amellyel meggátolható, hogy valaki rá-, illetve visszaszokjon a dohányzásra

Azok a dohányosok, akik szerettek volna eddig is leszokni a cigaretta élvezetéről, de nem sikerült nekik most újra reménykedhetnek, egy svájci biotechnológiai cég ugyanis „dohányzás elleni” oltás kifejlesztésén dolgozik. A már önként jelentkezőkön is tesztelt hatóanyag az addikciót előidéző nikotint gátolja meg abban, hogy eljusson az agyhoz, ahol kifejtené hatását.

Az injekció hatóanyaga az immunrendszert arra serkenti, hogy olyan antitesteket termeljen, amelyek a nikotint veszik célba, így meggátolják, hogy az agyba jutva kialakulhasson a függőség, de ugyanígy elvész a dohányzás keltette, szintén a nikotinnak köszönhető kellemes érzés is. Az oltás alkalmazásával a dohányosok többé nem tapasztalják majd a nikotin kellemes, nyugtató hatását, így a káros szenvedély abbahagyása is jóval egyszerűbbé válik.
Az immunrendszer természetes módon nem reagálna ilyen módon a nikotin ellenében, mivel a nikotinmolekulák igen parányiak, a kutatóknak azonban sikerült kiváltania a kívánt immunreakciót.

A svájci kutatók az injekciót elsősorban azoknak szánják majd, akik már leszoktak a dohányzásról, hiszen egyetlen ismét elszívott szál is visszaesést eredményezhet, a „védőoltás” azonban a veszélyes újabb szál(ak) hatását gyakorlatilag semmissé teszi.
A lassan befejeződő, 40 önkéntesen végzett kísérletek célja, hogy a megfelelő minimális dózis mennyiségét meghatározzák. A jelenlegi próbákat egyébként nemdohányzókkal végzik, amit egy második próbaszakasz követ majd, akkor már jóval több - már régóta dohányzó - résztvevővel. A tesztek befejeződése, kb. 2004 nyarára várható.
A kutatók úgy vélik, hogy a dohányzás elleni oltással igazi egészségügyi áttörést érhetnek el, hiszen a vakcina egy hatékony megoldást kínálhat majd a dohányzás ellenében. A mai, a leszokást elősegítő megoldások, pl. tapaszok, tabletták sikeressége, kb. 20%-ot ér el, az oltással azonban ennél lényegesen eredményesebben lehet majd visszaesés nélkül elhagyni a dohányzás káros szenvedélyét. A svájci szakemberek szerint 4 éven belül már megjelenhet az oltóanyag.


Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.