Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Döntő többségben elutasítják az orvosok a kórháztörvényt 2003. 06. 17.


A kórháztörvény visszavonását megszavazták, az elnökváltást viszont nem az orvosoknak. Szombati küldöttgyűlésükön a Magyar Orvosi Kamara tagjai felkérték Medgyessy Péter miniszterelnököt, vonja vissza az intézmények privatizációjáról szóló tervezetet. Ha pedig mégis lesz róla végszavazás a parlamentben, a politikusok név szerint voksoljanak, vállalva a felelősséget a következményekért.

Nem az orvosok többségének véleményét képviselte a Magyar Orvosi Kamara elnöksége, amikor tárgyalóasztalhoz ült Medgyessy Péter miniszterelnökkel, majd nem kérte a kórháztörvény visszavonását, hanem úgy értékelte, haladnak a megegyezés felé. Legalábbis ez volt az általános álláspont az orvosok szombati küldöttgyűlésén, ahol a jelenlévők elsöprő többsége megszavazta a tervezet visszavonását. A kamara tagjai ugyanis változatlanul kitartanak amellett, hogy elfogadhatatlan a forprofit cégek beengedése az ágazat magánosításába, valamint az is, hogy szakmai befektetők piacot szerezhessenek, illetve hogy ne a kamarával együtt tárgyaljanak és a testület javaslatára kerüljön egy ilyen törvény a parlament elé.

- Biztosak vagyunk benne, hogy a jelenlegi törvényjavaslatnak súlyos következményei lehetnek az ágazatra nézve - nyilatkozta Szilvási István a Magyar Orvosi Kamara alelnöke. Lapunknak azt is elmondta, ha mégis a parlament elé terjesztik végszavazásra, kérték: a képviselők név szerint voksoljanak róla. Bármilyen hatása is lesz ugyanis, a kórháztörvény eredményeit vagy esetleges drámai következményeit a honatyáknak saját választóik előtt vállalniuk kell - mondta Szilvási. Szerinte egyébként az, hogy ez a szakmai vita a politika kereszttűzébe került és ezt is csatározásaik színhelyének tekintik, kimondottan árt az ágazatnak, mint ahogy egyes helyi kamarák akciói is. Szilvási egyértelműnek tartja, hogy az ülésen kialakult rebellis hangulat is amiatt volt, hogy az elnökség mindeddig nem vette figyelembe a tagság valódi véleményét, még ha egyes radikális csoportok valóban túlzott akciókat tesznek. A testületnek erkölcsi kötelessége, hogy ne adja a nevét egy ilyen elképzeléshez - mondta Szilvási.

Igaz, a MOK vezetése mindeddig nem mondta ki, hogy elfogadták a kormány illetve Medgyessy Péter javaslatait, és hogy megállapodtak volna. Mégis az orvosok többsége a tárgyalásokat, illetve azt, hogy a kamara a mostani szavazás előtt már nem akarta visszavonatni a törvénytervezetet, így értékelte. Ezt igazolja az is, hogy a küldöttgyűlésre egy egész sor orvosi pecséttel ellátott aláírás érkezett, amelyek Kupcsulik Péter elnök visszahívását kezdeményezik. Információink szerint egyelőre csak azért nem szavaztak erről a küldöttek, mert nem voltak elegen a napirend módosításához. Negyvenöt napon belül azonban várható újabb gyűlés összehívása, ahol a pillanatnyi helyzet szerint könnyen megvonhatják Kupcsulik Pétertől vagy esetleg más vezetőtől is a bizalmat: elméletileg ugyanis azzal, hogy egyértelműen szinte valamennyi megjelent küldött elfogadhatatlannak ítélte még az utolsó módosításokkal is a kórháztörvényt, kimondták azt is, a kamara elnöksége nem a tagság véleményét és érdekét képviselte.

Rácz Jenő az Egészségügyi Szociális és Családügyi Minisztérium helyettes államtitkára szerint nem hozott meglepetést az ülés, az viszont bebizonyította, hogy a testületen belül komoly belső válság van és ilyen szervezettel nehéz tárgyalni. - Egyelőre nem látni miként lehet konszenzust találni úgy az orvosokkal, hogy a tárgyalásra jogosult legitim elnökségüket ők maguk sem fogadják el és még egymás között sem tudnak egyezségre jutni - mondta lapunknak. Azt elgondolkodtatónak nevezte, hogy bár a minisztérium illetékesét meghívták az ülésre, nem hagyták reagálni, amikor egy sor valótlan állítást fogalmaztak meg. ó Rácz Jenő szerint egyébként a miniszterelnök vonja vissza a törvénytervezetet, hiszen ez már a héten a parlament elé kerül.


Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.