Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Aláírták a globális Dohányzásellenes Keretegyezményt 2003. 06. 17.


Aláírták a globális Dohányzásellenes Keretegyezményt Hétfőn aláírták az elmúlt évtizedek egyetlen globális egészségügyi megállapodását, a Dohányzásellenes Keretegyezményt. A számos aláíró ország közt van Magyarország is.

Genfben, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főhadiszállásán írták alá az elmúlt évtizedek egyetlen globális egészségügyi megállapodását, hétfőn.

A Dohányzásellenes Keretegyezményt (DK) Banglades, Brazília, Burundi, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, az Európai Közösség, Botswana, Izland, Irán, Olaszország, Kuvait, Luxembourg, Málta, a Marshall-szigetek, Mongólia, Hollandia, Új-Zéland, Norvégia, Palau, Paraguay, Dél-Afrika, Spanyolország, Svédország, az Egyesült Királyság és Gambia mellett Magyarország is aláírta.

A WHO vezérigazgatója az aláírási ceremónián arra ösztönözte a Föld minden országát, hogy kövessék az aláírók példáját, és ellenjegyzésüket követően ratifikálják A Dohányzásellenes Keretegyezmény letölthető .pdf formátumban, angol nyelven

országukban a megállapodást. Tartsuk lendületben - szögezte le. Az egyezmény hatályba lépéséhez legalább negyven azt ratifikáló országra van szükség.

A mostani egyezmény célja, hogy megvédje a jelen és jövő generációt a dohányáruk fogyasztása és a passzív dohányzás megsemmisítő egészségügyi, szociális, környezeti és gazdasági hatásaitól - áll a megállapodás preambulumában.


Célok

A célkitűzések közt szerpel, hogy a dohányzás ellen átfogó tilalomra van szükség. A megállapodást aláírók elvileg az összes dohánytermékekkel kapcsolatos reklám betiltását öt éven belül végrehajtják. A második célkitűzés, hogy a dohánytermékek csomagolására az eddiginél nagyobb méretű figyelmeztető cimke kerüljön. Ennek mértékét a doboz előoldalának legalább 50 százalékában határozták meg.

Az egyezmény célkitűzése, hogy az aláíró országokban tiltsák be a félrevezető megjelöléseket, így a "light", a "low tar", a "mild" és más kifejezések használatát. További fontos cél, hogy a nemdohányzóknak a dohányzás ártalmaival szemben mindenütt védelmet kell biztosítani - a közterületeken is. A célok közt szerepel a dohánycsempészet visszaszorítása, a dohánytermékekre vonatkozó adó megemelése, a cigaretta összetevőinek nyilvánossá tétele, a dohányzással szembeni jogi fellépés bátorítása.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.