Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 27. hétfő Angelika

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  A csepeli kórház sorsa már régebben megpecsételődött 2003. 06. 24.


Továbbra sem csitulnak az indulatok, a viták a csepeli Weiss Manfréd Kórház tervezett bezárása miatt. A nyilatkozatháború akkor lángolt fel újra, amikor a múlt héten a városháza egészségügyi bizottsága úgy döntött: a fekvőbeteg-ellátás megszüntetését javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek. Az elképzelések szerint a jövőben a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban végeznék a csepeliek kórházi ellátását.

Fővárosi fideszes politikusok továbbra is indokolatlannak tartják a kórház megszüntetését – ezt Deutsch Tamás, a Fővárosi Közgyűlés Fidesz–MKDSZ-frakció vezetője mondta az MTI-nek, miután tájékoztatást kértek a Weiss Manfréd Kórház vezetőitől és az érdekképviselettől az intézmény megszüntetésével összefüggő kérdésekről. Úgy vélte, ha az elbocsátásra ítélt dolgozók végkielégítéséhez szükséges pénzt az intézmény fejlesztésére költenék, hosszú távon stabilan működhetne a kórház.
Balla Károly, az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének budapesti elnöke hiányolta a menedzsment és a dolgozók tájékoztatását. Szerinte a kórház gazdaságilag is talpra állna, ha elengednék 300 millió forintos adósságát, amit például jogutódának megtesznek. Balla közölte, a Fővárosi Közgyűlés e heti ülésén demonstrálni fognak a kórház bezárása ellen.
Kupper András, a közgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke elmondta, hogy az összevonás miatt át kell építeni az elmúlt három évben kialakított részlegeket. Ennek kapcsán felkérik a közgyűlés pénzügyi ellenőrző bizottságát annak vizsgálatára, hogy a városvezetés felelősen költi-e a közpénzeket, melynek nagysága szerinte közelíti az egymilliárd forintot.
A csepeli kórházat nem bezárják, hanem összevonják a dél-pestivel – közölte az MTI-vel Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes a fideszes politikusok kijelentéseire reagálva. Elmondta, a csepeli kórház jövője akkor dőlt el, amikor a főváros a regionális kórházakról, vagyis arról döntött, hogy egy régióban egy vezető intézmény lesz. Erre ebben a térségben a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházat jelölték ki. Véleménye szerint az összevonással a betegek jobban járnak, mivel a dél-pesti kórházban színvonalasabb ellátást kapnak, mint Csepelen. Minden jogszerűen, körültekintően zajlik majd – szögezte le. A főpolgármester-helyettes a kórház gazdasági ellehetetlenülése miatt egyértelműen indokoltnak tartja az összevonást.
A döntést a XXI. kerületi szocialisták és a szabad demokraták is erős kritikával illetik. A helyi MSZP elnöksége lapunkhoz eljuttatott közleményében tiltakozik a kórház bezárása ellen. A szocialisták leszögezik, „nem értenek egyet egyetlen olyan megoldással sem, amely a kórház megszűnésével vagy kizárólag rehabilitációs intézménnyé átalakításával járna”. Az SZDSZ helyi szervezetének ügyvivői testülete a főváros tervezett lépése ellen tiltakozva rámutat: „a kórház bezárása mintegy 65 ezer felnőtt, köztük jelentős számú idős csepeli lakos ellátáshoz, gyógyuláshoz való alapvető jogait csorbítja”. Ezért a csepeli szabad demokraták azt javasolják a fővárosi SZDSZ-frakciónak, hogy javasolja a bezárásra vonatkozó előterjesztést levenni a közgyűlés napirendjéről, vagy ha erre mégsem kerülne sor, ne szavazza meg.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.