Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Eutanázia történelmi perspektívából 2003. 06. 27.


Az Alkotmánybíróság tagjai csaknem egy évtizedig tűnődtek, mielőtt döntést hoztak volna arról, hogy megkérhetik-e a súlyos, gyógyíthatatlan betegek orvosaikat arra, hogy vessenek véget szenvedéseiknek, magyarul öljék meg őket. Mint ismeretes, a taláros testület tagjai végül is elutasították azokat a beadványokat, melyek szerzői bizonyos jól körülhatárolt esetekben lehetővé tették volna, hogy az embertelen fájdalmaktól gyötört betegek szenvedéseiknek és életüknek orvosi segítséggel vessenek véget.

Nem tudom, de sejteni vélem, hogy miért kellett ilyen sokat várni az Alkotmánybíróság döntésére. Nem tartom lehetetlennek, hogy ? bár erről döntésük indoklásában az alkotmány legfőbb őrei nem tesznek említést ? a nácik eutanáziaprogramjának emléke nemcsak beárnyékolta, de talán lassíthatta is az alkotmánybírók munkáját. Szeretném előrebocsátani, hogy túl sok, hozzám nagyon közel álló ember haláltusáját voltam kénytelen már végignézni ahhoz, hogy ne álljak azok oldalára, akik az emberhez méltó életet és a halálhoz való jogot az ágytálhoz, infúzióhoz kötött vegetálásnál, kínszenvedésnél fontosabbnak tartják. Én is úgy vélem, hogy a történelem nem napi cselekvéseinket vagy politikusaink, jogászaink tetteit legitimáló példatár. De ha ismerjük a múltat, vagy legalább törekszünk mélységesen mély kútjába minél mélyebben belenézni, akkor talán jobban megérthetjük a jelent is.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.