Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Amit a gyógyfürdő-beutalásokról tudni érdemes 2003. 06. 30.


Tavaly 4,2 milliárd forinttal támogatta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a gyógyfürdő ellátást. A gyógyfürdőkben közel 9 millió kezelést végeztek, az egy kezelésre jutó támogatás összege 434 ezer forint volt.

A legtöbb pénzt a gyógymedencék használatára és az orvosi gyógymasszázsra fordították. Ahhoz, hogy valaki társadalombiztosítási (tb) támogatással vehessen igénybe különböző gyógyfürdő-kezeléseket, gyógyító szolgáltatásokat, szakorvosi beutaló szükséges. A társadalombiztosítás nyolcféle "klasszikus" gyógyfürdő-kezelést támogat. A jogszabályok tételesen meghatározzák, hogy ki, milyen feltételek mellett, milyen típusú kezelést vehet ily módon igénybe, és a kezelés költségéből mekkora részt vállal a tb-n keresztül az állam. A leggyakrabban gyulladásos és kopásos ízületi bántalmak esetén javasolják az orvosok, hogy a beteg gyógyfürdő-kúrán kezeltesse magát.

A beteg teendője a következő: először elmegy a háziorvosához, és beutalót kér a betegségének megfelelő szakrendelésre. Leggyakrabban a reumatológiai, ortopéd- vagy fizikoterápiás szakorvoshoz irányítja ilyen esetben háziorvosa. A szakrendelésen a beteg beutalót kap a megfelelő kezelésre, valamelyik gyógyfürdőbe, gyógyterápiás intézménybe. A nyolc leggyakrabban felírt kezelés: termál gyógymedence és kádfürdő, iszappakolás, súlyfürdő, szénsavas fürdő, orvosi gógymasszázs, vízsugármasszázs, valamint a csoportos gyógytorna. Ezen kívül van, amikor nem a fentiek közül írnak fel az orvosok egy konkrét kezelést, hanem úgynevezett komplex gyógyfürdőellátást javasolnak. Ez azt jelenti, hogy a gyógyfürdőben, ahová a beteget beutalták, a fürdő saját szakorvosa a helyszínen dönti el, milyen kezelésekre van szüksége a betegnek. Minden kezelésnek van elfogadott, államilag szabályozott ára, ennek 85 százalékát fizeti az OEP, az ár fennmaradó 15 százaléka pedig a beteg pénztárcáját terheli. Egy évben két kúra írható fel összesen; egy-egy kúra - négy különböző gyógykezeléssel - legfeljebb 15 alkalomra szólhat.
A 2003 májusában lezajlott ártárgyaláson elfogadott - tervezett - gyógyfürdő-árak, amelyek a vonatkozó jogszabály kihirdetését követően lépnek életbe.

Szolgáltatás Egy kezelés fürdő-besorolás szerinti ára forintban

országos körzeti. helyi

Termál gyógymedence, hévízi tófürdő 472 412 367

Termál kádfürdő 535 478 433

Iszappakolás, iszapfürdő 973 880 779

Súlyfürdő 590 522 466

Szénsavas fürdő 835 730 722

Orvosi gyógymasszázs 736 654 576

Víz alatti vízsugármasszázs 804 710 642

Víz alatti csoportos gyógytorna 521 463 395

Komplex gyógyfürdőellátás 2069 1835 1664

Csoportos gyógyúszás (18 év alatt) 520 464 421


Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.