Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Fenyegető allergia: öröklődik a hajlam 2003. 07. 01.


A terjedő parlagfű egyre veszélyesebb. Körülbelül hatszázezer gyermeknek van valamilyen allergiája Magyarországon. Az étel és porallergia mellett a legtöbben valamilyen növényre érzékenyek. Miután az allargiára való hajlam öröklődik, a szakemberek legalább azt szeretnék elérni, hogy a kismamák vegyék figyelembe intelmeiket.

A legtöbb allergiás gyermek a szennyezett levegőjű városokban él. Budapesten tizenkétezer gyermek szervezete reagál túl érzékenyen valamilyen ételre, a porra vagy éppen a pollenre. A mai margitszigeti parlagfű-ellenes napon a Magyarországon leginkább elterjedt parlagfűvel ismertették meg a gyerekeket a szervezők. Ez a növény ugyanis évről-évre jobban terjeszkedik, tavaly már 5,4 millió hektáron találtak parlagfüvet hazánkban.
Az allerigára való hajlam öröklődik, ezt még jobban felerősíti környezetszennyezés, a hormon-, az immun- és az idegrendszer működésének zavara, vagy a várandós anyáknál az allergizáló ételek fogyasztása és a dohányzás.
"Minél tovább szoptasson, a szoptatás alatt ne egyen allergizáló ételt vagy ne igyon sok tejet, mert a tejfehérje átmegy az anyatejbe is, tehát olyan gyerekek is ekcémásak lesznek, akik a tehéntejre allergiások pedig csak anyatejet ittak" - magyarázta dr.Farkas Ildikó az Aerobilóigiai Hálózatvezető főorvosa.
Allerológusok szerint a gyógyszerekkel már jól kezelhető az allergia, de sokat segít például az is, ha ilyenkor nyáron frissen mosott hajjal fekszik le az ember, mert éjszaka a hajból a párnára hullott pollenek is allergizálhatnak.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.