Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 27. hétfő Angelika

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Évenkénti szűrés 50 év fölött 2003. 07. 02.


A prosztata jóindulatú daganata az idősödő korosztály betegsége, szövettanilag már negyvenéves kortól kimutatható. A prosztatamegnagyobbodás a hatvanéves férfiaknál 40-50 százalékban jár tünetekkel.

A megnagyobbodás mértéke nincs arányban a panaszokkal, ennek az a magyarázata, hogy a prosztata mirigyállománya mellett a megszaporodott kötőszövet- és simaizomelemeknek is meghatározó szerepük van a panaszok kialakulásában. Míg a mirigyállomány növekedése egyértelműen hormonális befolyás alatt áll, a kötőszöveti tónusfokozódás elsősorban neuroendokrin-működési zavar következménye. Az utóbbi tíz-tizenöt év kutatásai ezen két támadáspontra koncentrálódtak, melynek eredményeként hatékony gyógyszeres kezelési lehetőségek birtokába jutottunk. A kicsi, kevés mirigyet tartalmazó prosztatáknál a tónuscsökkentő gyógyszereket adjuk, míg a mirigyállomány túltengésének előtérbe kerülésekor a férfihormon hatékony metabolitjának a gátlása a fő cél.

Az esetek egy részében kombinált gyógyszeres kezelés az előnyös. A gyógyszernek nem minősülő különböző növényi kivonatok elsősorban megelőzési célból javasoltak. Szövődménymentes esetekben (nincs visszamaradó vizelet, hólyagkő, fertőzés nem mutatható ki, a veseműködés nem károsodott) a gyógyszeres kezelés az esetek döntő részében lehetővé teszi a műtéti beavatkozások elkerülését, illetve időbeli halasztását. Ha a gyógyszeres kezelés eredménytelen, s nem túl nagy prosztatáról van szó, az úgynevezett minimal invasiv beavatkozások kerülnek előtérbe. Ezek mindegyike hőhatáson alapul, és meghatározóan húgycsövön keresztül alkalmazható. Az energiaforrás lehet microwave-, radiofrekvenciás energia, lézer, esetleg fokuszált ultrahang. A hő hatására létrejött szövetelhalás csökkenti a prosztata tömegét, elpusztítja a tónusfokozódásban szerepet játszó idegvégződéseket, csökkenti a megmaradó szöveti elemek vérellátását. Az esetek egy részében ezek nem jelentenek végleges megoldást, évek múlva esetleg ismétlés válhat szükségessé. A radikálisabb műtéti technikák ma már ritkábbak.

A férfiak leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú megbetegedése a prosztatadaganat. Előfordulása jellegzetes földrajzi eloszlást mutat. Az ázsiai országokban szinte alig fordul elő, ugyanakkor Európában és Amerikában a halálozási okok közül az első három hely valamelyikén áll. Fekete bőrű lakosok között 40-50 százalékkal gyakoribb, mint a fehéreknél. A genetikus tényezők szerepét jelzi, hogy a familiáris előfordulás nem ritka. Az A- és D-vitamin hiánya valószínűleg szintén szerepet játszik a folyamat progressziójában. Kifejlődésében a férfihormonnak szerepe van, bár önálló tényezőként ez nem bizonyított. A kifejlődött prosztatarák progresszióját azonban egyértelműen fokozza. A betegség felismerésében az utóbbi húsz évben előrehaladás történt.

A vérből kimutatható prosztataspecifikus antigén (PSA) értéke felhívhatja a figyelmet a rosszindulatú daganatra. Jóindulatú megnagyobbodásoknál is kimutatható, de mennyisége és egyes frakcióinak aránya szignifikánsan különbözik a rákos betegeknél mért értékektől. A fizikális és ultrahangvizsgálat a PSA-értékekkel együtt szűrővizsgálati értékű, és minden ötven éven felüli férfinál ajánlott. A szövettani mintavétel eredményével bizonyított prosztatarák korai stádiumban műtéti úton gyógyítható. A folyamat kiterjedésétől, a rákos sejtek biológiai viselkedésétől és a beteg korától függően egyes esetekben a röntgenbesugárzás különböző típusai vagy izotópos kezelés is szóba jön. Előrehaladott esetekben, kimutatott áttéteknél kombinált gyógyszeres kezeléssel évekig kielégítő állapotban tarthatók a betegek. A betegség gyakori előfordulására való tekintettel minden ötven év feletti férfit minden évben urológusnak kellene látni a betegség korai felismerése és hatékony kezelése érdekében.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.