Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Vitaminok 2003. 07. 02.


A természet hatalmas egészséggyár, s úgy működik, hogy minden „alkalmazott”, minden élőlény profitálhasson is a társaiból. Az egészségünk fenntartásához nélkülözhetetlen anyagok egyik fontos csoportját a vitaminok adják, ezek a test felépítéséhez, működéséhez, s főként a betegségek elleni védekezéshez szükségesek.

Vannak zsírban és vízben oldódó vitaminok – az első csoportba tartozó A, E tartósan tárolódik a szervezetben, a D, K, F csak kismértékben, a második csoport tagjait (pl. B-vitaminok, folsav, biotin, H és P) folyamatosan kell a szervezetbe juttatni. Kivételt a tárolódó B12-vitamin jelent. Fontosságukról szólt a Tavaszi vitaminorgia című cikk (2003. május 7.), ezt egészítjük ki azzal, hogy milyen élelmiszerben fordulnak elő, s étrendünk kis átalakításával miként adhatjuk a legjobbat szervezetünknek. A felsorolásban a vitamin neve után (zárójelben) jelöljük a felnőtt férfi és nő napi szükségletét.
Az A-vitamin és elővitaminjai a karotinoidok, pl. béta-karotin, likopon (700-600 mikrogramm) különösen fontos a szem és bőrbetegségek, egyes rákok megelőzésében, a sebek (égési sérülés, fekély) gyógyításában. Erősíti az immunrendszert és növeli a fertőző betegségekkel szembeni ellenálló képességet.
Ezek a piros, sárga, sötétzöld és narancsszínű zöldség-, gyümölcsfélékben találhatók. Különösen sokat tartalmaz a sárgarépa, saláta, spenót, sütőtök, bimbóskel, sárgabarack, banán, áfonya, szilva, paradicsom, a halak (olajos hal), húsfélék, máj, tojássárgája, tej, tejtermékek, vaj.
Az E-vitamin (10-8 mg) megköti a károsító szabad gyököket (erős antioxidáns), így védő hatású lehet a rák, a szív- és érbetegségek, az infarktus ellen, csökkenti a káros koleszterinszintet, a szürke hályog kialakulásának kockázatát, és erősíti az immunrendszert. Az olajos magvak (dió, mogyoró, mandula, len, napraforgó), levélzöldségek, csíranövények, növényi olajok, a szója, avokádó, mangó, ananász, a teljes őrlésű gabona, a halak (tonhal, lazac), tejtermékek, vaj tartalmazzák.
A D-vitamin (10-5 mg) elősegíti a kalcium felvételét, erősíti a csontokat, fogakat, lassítja a csontritkulást, védelmet adhat a vastagbél-, az emlő-, a prosztatarák ellen. Forrása: egyes gabonakészítmények, olajos magvak, vaj, tejtermékek, máj, tőkehalmáj, halak (olajos hal, hering, lazac, tonhal), a tojássárgája.
A K-vitamin (80-65 mg) a véralvadást segíti, hiánya súlyos vérzéseket okozhat, részt vesz a csontritkulás megelőzésében. Az olajos magvak, a növényi olajok, csírák (lucerna), spenót, sárgarépa, káposzták, brokkoli, kelbimbó, spenót, mángold, a különféle húsok és tejtermékek tartalmazzák.
Az F-vitamin (ajánlott mennyiségét nem határozzák meg a szakemberek) hiánya májkárosodást okoz. Jó hatású bőrbetegségek, ekcémák, furunkulusok kezelésére. Az olajos magvakban, főleg a lenolajban található.
A B1-vitamin, azaz thiamin (1-0,8 mg) immunrendszer- és szíverősítő, hangulatjavító, energiafokozó, csökkenti az emésztési panaszokat, továbbá a főleg cukorbetegeknél előforduló kéz- és lábizzadást. Forrása: bab, borsó, lencse, spárga, levélzöldségek, káposzták, kukorica, torma, hagymafélék, szilva, banán, csíranövények, teljes őrlésű gabonafélék, paprika, paradicsom, élesztő, sovány húsok (disznó), mogyoró, mandula.
A B2-vitamin, a riboflavin (1,3-1,1 mg) immunerősítő, késleltetheti a szürke hályog kialakulását, hatásos a bőrsérülések gyógyulásánál, csökkenti a migrénes rohamok gyakoriságát, hevességét, a stressz, fáradtság, szorongás, az epilepszia, szklerózis multiplex és az Alzheimer-kór tüneteit. A zöldségek, gyümölcsök, csíranövények, a torma, spárga, zeller, hagyma, sárgarépa, gomba, szőlő, szilva, az élesztő, a tojás, tej, tejtermékek, sajt, joghurt, tojás, a halfélék, húsok (marha), máj tartalmazzák főként.
A B3-vitamin, azaz a niacin (17-23 mg) értágító, vérkeringés-serkentő, mérsékli az ízületi gyulladást, a depressziót, a koleszterinszintet. Hasznos lehet az 1-es típusú cukorbetegségnél az inzulinszükséglet csökkentésével. Forrása: spárga, sárgarépa, zeller, rebarbara, szőlő, cékla, karalábé, kukorica, savanyú káposzta, olajos magvak, bor, csirke-, marhahús, halfélék, tej, tojás.
A B5-vitamin, azaz a panthoténsav (7-4 mg) idegerősítő hatású, szerepet játszik az ún. stresszhormontermelésben, a migrén megelőzésében, az allergiás panaszok csökkentésében. Tartalmazza a dió, mogyoró, mandula, zöldbab, zöldborsó, sárgarépa, zeller, spárga, kukorica, a káposztafélék, karfiol, a teljes őrlésű gabonatermékek, szója, szilva, ribiszke, eper, rizs, tej, tejtermékek, a tojássárgája, az élesztő, a máj, vese, a hal.
A B6-vitamin, azaz a piridoxin (1,4-1,2 mg) enyhíti a depressziót, az asztmás rohamok és az epilepszia gyakoriságát, megelőzi a szív-, érrendszeri kórokat, a szélütést, az idegi károsodást. Forrása: zöldborsó, zöldbab, zeller, kelbimbó, brokkoli, hagyma, spárga, sárgarépa, cékla, szőlő, szilva, alma, paprika, savanyú káposzta, burgonya, banán, halfélék, a szárnyas, a sovány sertés- és marhahúsok.
A B12-vitamin (1-1 mg) immunerősítő, csökkenti a szívbetegséget, a vészes vérszegénységet, idegfájdalmat, depressziót, a szklerózis multiplex tüneteit. Újabb kutatások szerint késlelteti a HIV-vírussal fertőzött betegeknél az AIDS kialakulását. Az állati fehérjék, belsőségek, máj, halfélék, szardínia, tojás, tejtermékek, élesztő, halak, ananász, a savanyú káposzta tartalmazzák.
A folsav (140-140 mg) fontos a sejtosztódás normális lefolyásában, a magzati fejlődésben csökkenti a nyitott gerinc előfordulásának kockázatát. Védelmet nyújt az ér- és szívbajokkal szemben, immunerősítő, így rákmegelőző hatású. A depresszió, köszvény és csontritkulás kialakulásának esélyét is csökkenti. Forrása: cékla, spárga, hüvelyesek, sárgarépa, zeller, brokkoli, karfiol, kukorica, rebarbara, eper, alma, sárgabarack, narancs, körte, cseresznye, meggy, szilva.
A biotin (100-60 mg) segíti az anyagcsere-folyamatokat, szabályozza a cukorbetegek vércukorszintjét, biztosítja az egészséges hajat és körmöt. Forrása: dió, mogyoró, mandula, szója, rizs, csírák, hüvelyesek, karfiol, brokkoli, teljes őrlésű gabona, karalábé, belsőségek, máj.
A C-vitamin (40-30 mg) erős antioxidáns, védelmet nyújt a rák, a szívbetegségek, a fertőzések ellen. Védi az immunrendszert – ez a legismertebb és legtöbbet kutatott vitamin.
Minden zöldségben és gyümölcsben megtalálható, kiemelkedő mennyiségben a káposztában, paprikában, csíranövényekben, céklában, citrusfélékben, kiviben, csipkebogyóban, karalábéban, almában.
A H-vitamin (az igényt nem határozták meg) hiánya bőrgyulladást, furunkulust, fokozott faggyútermelést okozhat, súlyos hiány esetén károsan befolyásolja a szervezet növekedését, fejlődését. Forrása: élesztő, burgonya, tej, tejtermékek, tojás és máj.
A P-vitamin (ajánlott mennyiségét nem ismerjük) növeli a hajszálerek ellenálló képességét, segíti a véralvadást. Megtalálható a paprikában, citromban, narancsban és a csipkebogyóban.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.