Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 19. vasárnap Sára, Márió

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Kedvezmények receptdíjjal 2003. 07. 03.


A kormány nehéz döntés előtt áll: meglehet, hogy az ígért gyógyszerárkedvezmények teljesítése érdekében az eddig ingyenes gyógyszerekért fizetni kell.

Könnyen elképzelhető, hogy a kormánynak választási ígéreteinek betartása érdekében – például a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők igen nagy csoportja tartozik ide – takarékossági csomagot kell életbe léptetnie. Ennek keretében könnyen lehet, hogy a különösen súlyos betegek tartós kezelésére szolgáló, eddig ingyen járó gyógyszerekért fizetni kell, legfeljebb ötszáz forintot. A takarékossági csomag indoka az is, hogy az orvosságok támogatására az idén már jóval többet költött az egészségbiztosító, mint amennyire az éves keretéből telne.
Az egészségügyi tárca, a Pénzügyminisztérium (PM), valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) közös javaslata szerint legalább 10-15 milliárd forint megtakarításra lenne szükség ahhoz, hogy részben megkezdődhessen a választási ígéretek teljesítése. A szocialisták a kampányban a szív- és a csontritkulás gyógyszereinek ingyenességét, a közgyógylista választékának szélesítését ígérték. További kötelezettség terheli a kormányzatot az Alzheimer-kórban szenvedőkkel szemben, akik évek óta várnak arra, hogy támogatást kapjanak. Végrehajtásra vár az a hároméves megállapodás is, amelyet még az előző kormány kötött a gyógyszergyártókkal. Ennek értelmében a cégek az idén júliusban 3,7 százalékkal drágíthatták volna termékeiket.
A várhatóan hamarosan a kormány elé kerülő előterjesztés készítői most azt javasolják: a szív- és érrendszeri gyógyszerek ingyenességét fokozatosan vezessék be. Az idén első lépésként, várhatóan októbertől a koleszterincsökkentők támogatása növekedne az eddigi 70-ről 90 százalékra. Az enyhe és középsúlyos stádiumú Alzheimer-kórban szenvedő betegek – szintén októbertől – 70 százalékos, fix összegű támogatást kapnának gyógyszereikhez. A csontritkulásban szenvedők viszont továbbra is csak térítési díj ellenében juthatnak orvosságaikhoz, mert sem a szakorvosok, sem a finanszírozó nem javasolja a terápia ingyenessé tételét.
A javaslat szerint alaposan ellenőriznék az orvosok gyógyszerfelírási szokásait, érdekeltté tennék őket a hatékony terápia alkalmazásában. Az árak leszorítása érdekében az OEP javasolja a betegségalapú támogatási rendszer bevezetését. Ez azt jelentené, hogy mindazok a gyógyszerek, amelyek alkalmasak egy-egy betegség kezelésére, megkapnák az átlagos támogatás összegét. Így az olcsóbb szereket jelentősebben, a drágábbakat kisebb mértékben támogatná a biztosító. E javaslatot ellenzi az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete. Szerintük ugyanis ez jelentősen megdrágítaná készítményeiket a betegek számára. A hazai gyártók piacvezetője, a Richter Gedeon Rt. viszont elfogadja a javaslatot. Bogsch Erik, a cég vezérigazgatója elmondta: valamennyi piaci szereplőnek érdeke az átlátható ártámogatási rendszer. Sürgetik, hogy a 90 és 100 százalékkal támogatott termékek körét a biztosító vizsgálja felül, s az egyenértékű készítmények esetében csak a legolcsóbbat hagyja a listán. Az ő számításaik szerint ez csak a vérnyomáscsökkentők esetében ez az intézkedés hétmilliárd forint megtakarítást jelentene.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.