Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Fogyatkozó ügyeletes patikák 2003. 07. 04.


Az új jogszabály szerint hosszabb nyitvatartással, de kevesebb éjszakai gyógyszertár lesz Majdnem egy éve várja végső formába öntését az a jogszabály, amely a jelenleginél jóval kevesebb éjszakai, ügyeletes gyógyszertárat engedne. A hiányt az orvosi ügyeletek úgynevezett kézi gyógyszertára venné át. Pest megyében elébe mentek az említett rendeletnek: július 1-től csökkentették az ügyeletes patikák számát.

A 20 ezres lélekszámú Budakeszin keddtől este 8 óra után hába keresik a helybéliek az ügyeletes gyógyszertárat. A tisztiorvosi szolgálat Pest megyei főgyógyszerésze ugyanis - élve jogszabályban rögzített lehetőségével - csökkentette a térség ügyeletes patikáinak számát. Nemhivatalos forrásból úgy értesültünk, hogy a megyében volt országos összehasonlításban, s lakosság-arányosan is a legtöbb éjjel elérhető patika működött. Eddig.

Az egyik budakeszi intézmény vezetője, neve elhallgatását kérve, közölte, hogy örül is, meg nem is a változásnak. Igaz, nem kell a jövőben az éjszakai ügyeletet ellátó kolléga bérét nagy nehézségek árán kigazdálkodnia, de a napközbeni két órás technikai szünetet el kellett törülniük. Továbbá, ezentúl a hét minden napján és az ünnepnapokon is, reggel 8-tól este 8-ig kell nyitva tartaniuk.

Dr. Molnár Borbála, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal főgyógyszerésze elmondta: az ő információi szerint többségében olyan készítményekkel keresték fel az éjszakai patikákat, amik egyáltalán nem a sürgősségi ellátás körébe tartoztak. Ez is indokolta azt a jogszabály-tervezetet, amit a hivatal s valamennyi gyógyszerészeti érdekvédelmi szervezettel közösen dolgoztak ki s nyújtottak be a szaktárcához, csaknem egy esztendeje.

- Az egészségügyi törvény szavatolja, hogy az éjszakai ügyeletes orvosnak rendelkeznie kell, kézi gyógyszertárából az első adag készítmény mennyiségével, amit közvetlenül a betegnek tud adni - magyarázza dr. Molnár Borbála. A rendelet-tervezetből kitűnik, hogy - elfogadása után - a 30 ezer lakosnál több lelket számláló településeken kell éjszakai, ügyeletes patikát üzemeltetni, de ezek távolsága nem haladhatja meg a 20-22 kilométert. A tisztifőgyógyszerész kérdésünkre kifejtette, hogy nyújtott s ünnepnapi nyitva tartással akarják kiegyenlíteni a patikák számának csökkentéséből fakadó esetleges feszültséget. Szeretnék azt is elérni, hogy az emberek szerezzék be s tartsák otthon azokat a legszükségesebb készítményeket, amik baj esetén szükségesek lehetnek. dr. Molnár Borbála azonban nem tudott felvilágosítást nyújtani a jogszabály életbe lépésének tervezett időpontjáról. Kérdésünkre a szaktárcától megtudtuk, hogy az említett jogszabály-tervezet és annak végső formája még, további egyeztetésekre vár.


Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.