Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 27. hétfő Angelika

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Új remény a cukorbetegeknek 2003. 07. 04.


A hasnyálmirigyben található Langerhans-szigetek átültetése inzulininjekció-mentes életet jelenthet az I. típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknek. Ehhez meg kell oldani az inzulintermelő sejtek életben tartását és tökéletes tisztítását. Szegeden nemrégiben készült el a feladat megoldására alkalmas laboratórium. Még négy-öt próbára van szükség, és várhatóan ősszel kezdődhetnek meg a transzplantációk.

A diabétesz az egyik leggyakoribb, bármely életkorban kialakuló betegség. A szénhidrát-anyagcsere zavara ma még nem gyógyítható.
A cukorbetegek számára új reményt jelenthet a hasnyálmirigy Langerhans-szigete sejtjeinek beültetése. Ezzel a módszerrel eddig a világon 90 fiatalkori cukorbetegségben szenvedő gyógyult meg, azaz vált teljesen inzulinmentessé. A cukoranyagcserét szabályozó sejtek átültetéséhez különleges laboratóriumi háttér szükséges, ezért bír nagy jelentőséggel, hogy a Szegedi Tudományegyetemen, Közép-Kelet-Európában elsőként, Európában ötödikként nemrég adták át a hasnyálmirigy-szigetsejt transzplantációs központ első lépéseként ezt a labort.
A cukorbetegség kialakulása szoros összefüggésben van a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek működésével. A szigetek béta sejtjei inzulint, alfa sejtjei glukagont termelnek. E két ellentétes hatású hormon szabályozza és tartja egyensúlyban a cukorháztartást. Ha ez megbomlik, cukorbetegség alakul ki. Az inzulint termelő sejtek pótlásának egyik új lehetősége a Langerhans-szigetek transzplantációja.
Farkas Gyula sebészprofesszor szerint egy-egy hasnyálmirigy 1,5-2 millió Langerhans-sejtszigete közül legalább 1-1,5 millió szigetet kell transzplantálni ahhoz, hogy a betegnek ne legyen szüksége külső inzulinadagolásra. Az átültetést sokáig nehezítette, hogy ezek a szigetek gyorsan elpusztulnak. Az áttörést 1999-ben a kanadai Edmontonban Shapiro professzor érte le, aki egy új módszerrel felnőtt donorokból nyert hasnyálmirigyből 100%-os tisztaságú szigetsejteket izolált. E módszer alkalmazására készült fel a szegedi laboratórium.
Az eljárás lényege, hogy a donorból kivett hasnyálmirigyet hűtik, hogy az anyagcserét lelassítva a sejtek pusztulását megakadályozzák. A másik fontos tényező, hogy folytonos emésztőenzim átáramoltatással a belső elválasztású mirigyszövetet voltaképpen leoldják a szigetekről. Az izolálást egészen addig folytatják, amíg teljesen tiszta sejt-állományt nyernek.

A szigetsejtek izolálása 4-5 óráig tart. Ezt viszont szinte azonnal követnie kell a műtétnek, mert a sejtek gyorsan pusztulnak. A teljes inzulinmentességhez legalább két donortól nyert szigetekre van szükség, a kilökődést pedig szteroidok nélküli immunszupresszív anyagokkal lehet megakadályozni. A módszer alkalmazásához olyan donorokra van szükség, akik valamilyen agyi történés miatt hunytak el.
Farkas professzor szerint 18 és 55 év kor között életüket vesztett egyének hasnyálmirigye alkalmas az átültetésre, de csakis a teljesen egészséges hasnyálmirigy. Az alkoholfogyasztás vagy a hasnyálmirigyet érintő valamilyen gyulladás már alkalmatlanná teszi a sejtcsoportot az átültetésre, hiszen ezek a gyulladások előbb-utóbb elpusztítják a szigeteket.
A szegedi laboratórium már elkészült ugyan, de még nem működik. Várhatóan 4-5 próbaizolálás után, ősszel kezdődhetnek meg a transzplantációk. Fontos hangsúlyozni, hogy ez a módszer csak az I. típusú cukorbetegségben szenvedők számára jelenti a gyógyulás reményét. Számukra azonban a teljes inzulinmentességet is jelentheti a transzplantáció, hiszen az újra működőképessé tett Langerhans-szigetekkel helyreállhat vércukorszintet szabályozó hormonok egyensúlya.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.