Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 19. vasárnap Sára, Márió

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  A vérgyűjtés e-mailben gyakran fölösleges 2003. 07. 07.


Ha valaki tud e-mailt fogadni, akár hetente is kétségbeesett felszólítást kaphat, hogy adjon vért súlyos balesetek, betegségek – gyakran gyermekkorú – áldozatainak.

Legutóbb egy hétéves, daganatos betegségben szenvedő kislány gyógyításához kerestek nulla RH-pozitív vért azzal, hogy a szabadságolások miatt kevés a véradó. A levél újabb és újabb postaládákban landol, pedig a kislány egy hónapja már megkapta a szükséges kezelést, már haza is engedték. Az ellátásához nem volt szükség külön gyűjtőakcióra – közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) sajtószóvivője. Hozzátette: általában a rokonok, közeli ismerősök esetleg a szülők munkatársai tesznek közzé ilyen felhívásokat, de az esetek többségében nincs szükség vérgyűjtésre. Ezért, ha valaki ilyen levelet kap, s adna vért, előbb kérdezze meg telefonon a vérellátó szolgálattól, erre valóban szükség van-e.
Moskovits Eszter, az OVSZ főigazgatója lapunknak nyilatkozva elmondta: a biztonságos vérkészletnek a napi 8-10 ezer egységnyi vörösvértest-koncentrátum számít, amely – rendkívüli helyzetektől eltekintve – 7-10 napra elegendő. A vér legfeljebb 25 napig tárolható, ezután már nem szabad felhasználni. Ezért is fontos, hogy a véradókat szervezetten hívják be, és mindig csak az olyan vércsoportúakat, amelyből apadóban van a készlet. Hozzátette: sürgős esetekben mindig tudnak elegendő vért biztosítani.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.