Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 27. hétfő Angelika

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Ölhet vagy menthet az ötmilliárdos program? 2003. 07. 07.


Ötmilliárd forint értékű programot indít az egészségügyi szaktárca a "hirtelen szívhalál" túlélési esélyének javítására. Mint korábban írtuk: laikus elsősegélynyújtóknak sokak által látogatott épületekben lesz hozzáférhető a szív újraindítására alkalmas defibrilátor. A szakma kritizálja az elgondolást.

Erős fizikális vagy lelki terhelés hatására valamint a legkülönfélébb szívbetegségek miatt egyik pillanatról a másikra megállhat a szív. Ezt esetleg megelőzi a fibriláció vagyis egy szapora, meg-megszakadó és szabálytalan szívverés.

Dr. Rác Jenő, az egészségügyi szaktárca helyettes-államtitkára, korábban elmondta: kormányzati támogatással a mentők defirbrilátor ellátottságát is szeretnék javítani. A Vészhelyzet epizódjaiból is ismert, EKG-val kombinált eszköz ugyanis a magyar mentőautók kevesebb mint felében található meg. A minisztérium új programja viszont nem a szakdolgozók munkáját segítené. Az Európa Terv 15 milliárdos orvosi műszer programjának egyharmadát áldozzák a laikus-defibrilátorok beszerzésére, s arra, hogy használatukra kiképezzenek.

A nagyon pontos elektrokardiogram készítésére alkalmas defibrilátorok automata változatának elterjesztésével kapcsolatban fenntartásainak adott hangot az orvosszakma. A Budapesti Mentőszervezet vezető főorvosa szerint a jelenlegi magyar egészségkultúrát illetve elsősegély nyújtás közismertségét figyelembe véve szerencsés lenne, ha már az általános iskolában elkezdenék a mindenki által elsajátítható segítségnyújtás alapjait oktatni. Andics László elmondta: a laikus defibrilátorok Egyesült Államokbeli elterjesztésekor a kiválasztottak a magyarországinál jóval alaposabb elsősegély nyújtási ismeretekkel voltak felvértezve.

A hazánkban forgalmazott s az egészségügyi képzettséggel nem rendelkezők által is használható automata defibrilátorok ára hozzávetőleg 500 ezer forinttól 3-4 millió forintig terjed. Magukat megnevezni nem kívánó szívgyógyászoktól tudjuk, hogy a fibriláció, a súlyos ritmuszavar könnyen összekeverhető más, hasonló tünetekel járó, extrém szívproblémákkal. Kérdés, hogy az egy vagy két elvezetésből, mellkasra rögzíthető tappancsból álló műszer helyesen értelmezi-e minden esetben a test motorjától kapott "vészjelzéseket". A berendezés ugyanis pár másodperc alatt analizálja az általa rögzített EKG-görbét, s ha szükségesnek ítéli automatikusan "kicsapja" , kisfeszültségű impulzussal üti meg a szivet. Kedvező esetben ezzel visszaállítja a szív eredeti ritmusát. Ha azonban a műszer téved, akár megállíthatja azt. Kardiológusok további ellenérve az, hogy bár a statisztika szerint évente 25 ezer embert ér a hirtelen szívhalál, de többségüknél sosem derül ki, pontosan milyen kóros folyamat előzte meg az agóniát. Igy nem kizárt, hogy nem mindannyian az említett szindróma miatt vesztették életüket.


Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.