Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Megkezdődött a parlagfű virágzása 2003. 07. 08.


hétvégébn parlagfűpolleneket találtak az ÁNTSZ speciális érzékelőiben, ami azt jelenti, hogy a megszokottnál előbb kezdődött a növény idei virágzása. Allergiás tüneteket már a jelenlegi, 10 db/köbméter alatti pollenszám is kiválthat. A virágzási csúcs augusztus végén várható, a virágpor-koncentráció akkor az 1000-1500 darabot is elérheti köbméterenként, holott a növény őshazájában már a 300 is ritka értéknek számít.

A megszokottnál jóval előbb, már a napokban megkezdődött a parlagfű virágzása. A Magyar Hírlap értesülései szerint az ÁNTSZ 14 speciális pollenérzékelőjéből a hét végén 8-ban már találtak parlagfűpolleneket. A jelenlegi alacsony, 10 darab/köbméter érték néhány napon belül már a közepes, 30-40 db/köbméter szintre emelkedhet - mondta a lapnak Farkas Ildikó, az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának vezető főorvosa. A szakember szerint az allergiás tüneteket már a 10 db/köbméter alatti pollenszám is kiválthatja az arra érzékenyeknél.
A szeles időjárás tovább rontja a helyzetet: a szél a kevésbé fertőzött területekre, akár száz kilométerre is repítheti a szemcséket. Tovább ront az allergiások helyzetén az is, ha kevés a csapadék. A virágzás kezdete utáni időszak már csak korlátozottan alkalmas a gyomnövény irtására. A virágzás igazi csúcsa augusztus 20. és szeptember eleje között várható. A virágpor-koncentráció a kritikus négy-öt hétben az 1000-1500 darabot is elérheti köbméterenként, holott a gyomnövény őshazájában, Amerikában már a köbméterenkénti 300 pollen is ritka értéknek számít - írja a lap.
Az egészségügyi tárca legfrissebb becslései szerint az országban 2,5 millióan szenvednek pollenallergiától, de hatékony megelőző program hiányában ez a szám tíz éven belül a duplájára emelkedhet. Az érintettek kétharmada a kizárólag a parlagfűre érzékeny. A gondot főként a gyomnövény feltartóztathatatlan terjedése okozza: a földművelésügyi tárca szerint tavaly óta több mint tíz százalékkal nőtt a parlagfűvel borított területek nagysága. A betegség tüneteinek kezeléséből adódó orvosi és gyógyszerkiadások évente súlyos milliárdokkal terhelik meg a költségvetést.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.