Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 27. hétfő Angelika

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Ötmilliós szérumkeret hiányzik 2003. 07. 08.


Ötmillió forintra lenne szükség ahhoz, hogy minden veszélyes állat marása ellen legyen megfelelő életmentő anyag. Csakhogy a törvényben felsorolt veszélyes állatokon kívül jónéhány hasonló faj marására nincs vagy csak nehezen beszerezhető az ellenanyag. Igy például a Horvátországban megszaporodott s halálos csípésű Fekete Özvegy elnevezésű pókfaj mérge ellen is lehetne gyógyszert rendszeresíteni a központi toxikológián.

A horvátországi nyaralásra indulók gyakran kérdezik a kórházakban: miként védekezzenek a Fekete Özvegy ellen. Dr. Zacher Gábor, a Péterffy Sándor utcai Kórház Toxikológiai Osztályának főorvosa szerint az idei szárazság miatt kialakult pókinvázió másfél centiméteres nőstény egyede a csípést követő pár óra alatt képes halált okozni. Zárt cipővel, felsőruházattal valamint kellő körültekintéssel el lehet elkerülni az akár életre szóló találkozást ezzel a pókfajtával.

A Fekete Özvegy nevét onnan kapta, hogy a párosodás után a nőstény a nálánál kisebb hímet beszövi s megeszi.Egyik családja Magyarországon is őshonos. Ellenanyagának beszerzését, tartását nem teszi lehetővé a törvény, amely kizárólag a hazánkban őshonos viperák marása esetén használható szérumot engedélyezi.

- Lehet, hogy módosítani kellene a törvényt, mert nem egyszer előfordult már, hogy az utolsó pillanatban kellett rögtönöznünk a beteg életének megmentése érdekében - mondta lapunknak Zacher doktor, aki úgy tapasztalta: az egzotikus kígyókat, rovarokat tartó magyar amatőrök nem minden esetben rendellkeznek ellenanyaggal. Baj esetén az ország minden részéről Zacher főorvos osztályára szállítják a sérültet. Kedvező esetben a szakmai protokoll lehetőséget ad a megfelelő ellenanyag helyettesítésére, de ez nem mindig elégséges a túléléshez. Dr. Zacher Gábor eddig nem kapott választ az egészségügyi szaktárcától, hogy mikor is kaphatja meg az áhított körülbelül ötmillió forintos ellenanyag keretet.

A toxikológusok több mint hárommillió mérgező vegyületet tartanak számon Közülük legfeljebb harmincnak ismerik az ellenanyagát. Dr. Zacher Gábortól tudjuk, hogy a méreg pusztító hatását kioltó speciális készítmények közül a legolcsóbb 600 forintba, míg a legdrágább - három ampullányi dózis - másfél millió forintba kerül. A főorvos praxisában már kezelt olyan beteget is, akinek egy 70 ezer forint értékű szérumból 59 ampullát kellett beadnia.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.