Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Az egészségpénztárral adót takaríthatunk meg 2003. 07. 08.


Célszerű a munkaadónak és a munkavállalónak is elgondolkodni azon, hogy mekkora összeget takaríthat meg, ha belép egy egészségpénztárba.

Mi is az egészségpénztár? Olyan önkéntes belépés által szerveződő pénztár, amely a tagjai számára társadalombiztosítást kiegészítő szolgáltatásokat nyújt. Előnye, hogy az öngondoskodók és családtagjaik olyan egészségügyi szolgáltatásokhoz jutnak, amelyeket egyébként is igénybe vennének, ám a pénztári tagság által ez kevesebbe kerül a számukra. A legjellemzőbb, a tb által nem (vagy csak részben) finanszírozott szolgáltatások: gyógyszertári számla (gyógyászati segédeszköz) térítési díjának kifizetése, fogászati kezelés, szemüveg, kontaktlencse, rekreáció, egészségmegőrzés, gyógyüdülés, természetgyógyászat, magán-rendelés (nőgyógyászati, plasztikai műtét) stb.
Milyen kedvezményeket nyújt a tagság?
Ha a munkáltató fizeti a dolgozójának a tagdíjat, akkor adó- és tb-mentes juttatást tud biztosítani. Ám ez csak bizonyos határig igaz. A köztehermentesen utalható havi összeg 2003-ban 50 000 Ft. Ebbe a határba azonban be kell számítani az esetleges nyugdíjpénztárba történő utalást is, tehát a kettő együttesen összege nem haladhatja meg a havi 50 000 Ft-ot.
Amennyiben saját maga fizeti a tagdíját, akkor a befizetés 30%-a adóvisszatérítésre jogosít (ezt a munkáltató – ha ő vonja le és utalja az összeget –már a tárgyhóban érvényesítheti!). Évente összesen 100 000 Ft (a 2020. előtt nyugdíjba vonulók esetén 130 000 Ft) maximális összeg igényelhető vissza. E felső határ azonban itt is az esetleges nyugdíjpénztári átutalással összevonva érvényes – tehát a kettő együttes összege nem haladhatja meg a 100 000 Ft-ot.
A tag (ill. az alapszabály értelmében közeli hozzátartozója) által igénybe vett egészségpénztári szolgáltatások adó- és járulékmentesek.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.