Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 27. hétfő Angelika

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Vitatják a rákszűrés új módszerét 2003. 07. 09.


A rákszűrést vérvétellel végző magánlaboratórium nem győzi a vizsgálatra jelentkezők rohamát. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója szerint az eljárás hatékonyságára nincs tudományos bizonyíték.

Néhány hónap alatt ezren kérték a Pronuk – Diagnosztikai Fővárosi Kft.-től azt a vizsgálatot, amely vérminta elemzésével már a daganatképződési folyamat megindulását is jelzi – a vállalkozás ígérete szerint. A laboratórium már csak augusztusra tud időpontot adni – tájékoztatta lapunkat Szabados György orvos-jogász, a cég ügyvezetője.
A módszer nem egyéb, mint nyolc régóta alkalmazott vizsgálat és egy magyar szabadalom közös rendszerbe állítása – mondja az ügyvezető. Ezzel a vérvizsgálattal három-öt hónappal a klinikai tünetek megjelenése előtt észre lehet venni, ha a szervezetben rosszindulatú folyamat kezdődik. A daganatsejtek kialakulását megelőzi ugyanis a sejtek anyagcserezavara. A laboratóriumi elemzéssel 90 százalékos biztonsággal képesek megmondani azt is, hogy melyik szervrendszerben várható a kóros elváltozás. A vizsgálati eredmény mellé egy értékelőlapot is adnak, amely a szakorvos számára segít a további kivizsgálásban. Ha mégsem derül ki, hogy mi a baj, 30-40 nap múlva javasolják a vérvizsgálat megismétlését. Szabados György elmondta: rendszeresen kapnak úgynevezett vakmintákat egy megyei kórház onkológiai osztályától. A kórháziak tudják, hogy daganatos betegtől vették-e le a vért, a laboratórium nem. Az esetek több mint 90 százalékában elemzésük mégis pontos. Lapunk kérdésre, hogy miért nem kértek az Egészségügyi Tudományos Tanácstól, a szakmai kollégiumtól állásfoglalást a módszerről, az ügyvezető azt felelte: eddig nem állt rendelkezésükre megfelelő mennyiségű adat a vizsgálat hatékonyságának bemutatására. Ez az akadály azonban lassan elhárul, így hozzákezdhetnek a szükséges dokumentumok beszerzéséhez.
Nincs meggyőződve a módszer hitelességéről Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, a szakmai kollégium elnöke. Lapunknak elmondta: a vérvételes szűrőmódszer hatékonyságáról nincs hitelt érdemlő írásos bizonyíték. A több enzim párhuzamos meghatározásán alapuló vizsgálatsorozat áttörést nem jelent, szűrésre nem alkalmas. Ugyanakkor számos indokolatlan vizsgálatot zúdít – esetenként megrémítve az érintetteket – az amúgy is túlterhelt egészségügyre. Kásler Miklós közölte: a szájüregi, az emlő-, a méhnyak-, a végbéldaganatok magyarországi szűrési rendszere nemzetközileg is elfogadott, a szakma úgy véli: ezek jóval alkalmasabbak a betegség diagnosztizálására, mint az említett vállalkozás módszere.
Szabados György a szakmai kollégium elnökének nyilatkozata ellenére is úgy véli: szabadalmuk alkalmas a rákszűrésre.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.