Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 19. vasárnap Sára, Márió

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Gyógyítás gyengéd érintéssel 2003. 07. 09.


A nyugati kultúrákban nem divat egymás megérintése, pedig nemcsak a kisgyerekeknek van szükségük a gyengéd simogatásra és a másokkal való fizikai kontaktusra. A vizes közegben zajló érintésterápia hatásos a stressz- és feszültségoldásban, és segítségével a páciensek jobban megismerhetik önmagukat.

Olaszországban kidolgoztak egy új terápiás módszert, mely a meleg víz, az ölelés és a gyengéd masszázs segítségével próbálja oldani a stresszt, és visszaállítani a kezeltek önbizalmát, lelki egyensúlyát. Paolo Cericola, a módszer kitalálója, több mint 15 éve foglalkozik olyan speciális légzéstechnikákkal, melyek segítségével az ember akár saját születése pillanatát is újraélheti.
A helyes légzéstechnikára szükség is van, hiszen ez a kezelés egy meleg termálvizes medencében, illetve a víz alatt zajlik. A körülbelül egy órás foglalkozás első 10-15 perce "kapcsolatteremtéssel" telik. A terapeuta először masszírozással próbálja oldani a páciens feszültségeit, majd a karjaiba veszi, és gyengéden a vízbe meríti, ringatja, hullámoztatja. Mikor a finom mozdulatok hatására kialakul a megfelelő bizalmi viszony, és a páciens kellőképp ellazult, következik a víz alá merítés. Az eleinte néhány másodperces merülések sokak számára valódi időutazást jelentenek, és az anyaméhben eltöltött idő emlékeit idézik.
Az utolsó merülés addig tart, míg a páciens tüdejéből elfogy a levegő, és megszűnnek a buborékok is. A terapeuta ekkor a víz alatt tartja még néhány másodpercig, majd a felszínre emeli, ahol a kezelt egy mély és intenzív levegőt vehet a száján. Az átmeneti légzésszünetet követő felmerülés élménye igazi újjászületéshez hasonlítható. A kezeltekből gyakran ebben a fázisban kezdenek felszínre törni az elfojtott érzelmek: sírás, harag, düh, szomorúság vagy életerő, boldogság. A terapeuta eközben gyengéd, energetizáló simogatásokkal, öleléssel segíti kezeltjét, hogy könnyebben vissza tudjon térni a jelenbe, a medence széléhez.

Az emberek reakciója a személyes életút és tapasztalatok hatására igen eltérő, van, aki igen gyorsan és könnyen tud ellazulni, van, akiben az ellenállást több simogatással lehet csak megtörni. A kezeltek teljesen tudatuknál vannak a foglalkozás során, és a speciális masszázsnak köszönhetően nemcsak aktuális feszültségeik oldódnak, de olyan rég eltemetett érzésekkel és emlékekkel is kapcsolatba lépnek, melyek gyakran anélkül befolyásolják életüket, hogy tudnának róla.
A terápia felejthetetlen élményt jelent, és kiváló elősegítője a személyes fejlődésnek, valamint a különböző gyógyulási folyamatoknak. A páciensek megtanulnak figyelni saját légzésükre, testük minden egyes részére, és megtapasztalják a bennük lévő életenergiát.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.