Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 27. hétfő Angelika

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Befagyasztott gyógyszerárak, megdermedt reform 2003. 07. 10.


A kormány a jövő év februárjáig befagyasztotta a gyógyszerár-támogatásokat. Ez jó hír a betegeknek: a támogatott orvosságok ára februárig nem változik.

Ismét elhalasztotta a kormány a gyógyszerár-támogatás reformját. Egyszersmind húszmilliárd forinttal növelte a készítmények támogatására fordítható társadalombiztosítási keretet, és februárig befagyasztotta a gyógyszerárakat. Addig tehát a támogatott orvosságok ára nem változik. A betegek számára kedvező az is, hogy augusztus elsejétől 50 százalékos támogatással vehetnek meg öt új készítményt: köztük az Alzheimer-kór és a cukorbetegek egyes szereit. Továbbra sem lesznek azonban térítésmentesek a szív- és érrendszerre ható készítmények, viszont nyolc koleszterincsökkentő szer térítési díja a harmadára csökken, ezek támogatása ugyanis az eddigi 70-ről 90 százalékra változik.
Csehák Judit egészségügyi miniszter tegnap beszámolt arról is, hogy megkezdik a tárgyalásokat a gyártókkal és forgalmazókkal. Az ennek nyomán bevezetendő intézkedések várhatóan 2004. február elsejétől lépnek majd életbe.
A gyógyszerkassza húszmilliárdos többletével az egészségbiztosító 119,5 milliárd forintot költhet támogatásokra az év végéig. Matejka Zsuzsa, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója elmondta: ezt az összeget arányosan osztják el a hátralévő hónapokra. Az így lebontott havi kerettől azonban nem fognak eltérni: egyetlen fillérrel sem fizetnek ki többet gyógyszertámogatásra.
Ha a gyártók nem adnak el több gyógyszert, mint az év első felében, akkor meg sem érzik az intézkedés hatását. Viszont, ha esetleg valamelyikük akár csak egy drasztikusabb promócióval, de növelné a forgalmát, valamennyi gyógyszerforgalmazó kevesebb bevételhez jut majd, mégpedig a túllépés mértékével arányosan. A hatszáz forintnál olcsóbb orvosságok árát – éppen azért, hogy megérje továbbra is gyártani ezeket – az egészségbiztosító egységesen 120 forinttal emeli, ez azonban nem érinti a beteg által fizetendő térítési díjat.
Várfalvi István, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára a tegnapi tájékoztatón azt hangsúlyozta: a kormányzati döntés nem megszorító csomag, nem növeli a költségvetési hiányt. Csehák Judit pedig azt mondta: a gyártók megértéssel fogadták az augusztus elsejétől hatályba lépő intézkedéséket. A gyártók viszont azt állítják, nincs elegendő információjuk ahhoz, hogy értékeljék az intézkedések rájuk gyakorolt hatását.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.