Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Adómentes egészségmegőrzés 2003. 07. 28.


Vélhetően az érintetteknek csak töredéke van tisztában azzal, hogy rendszeres sportolása, üdülése vagy éppen orvosi kezelése részben jövedelemadója terhére is megoldható. Az állam, a megelőzésre helyezve a hangsúlyt, az önkéntes egészségpénztárakon keresztül komoly adókedvezménnyel honorálja a számára meglehetősen költséges orvosi kezelést megelőző vagy éppen a rekreációt segítő tevékenységeket.

A félretett folyamatos havi – vagy éppen adomány címén esetileg befizetett – és az "adóból leírt” összegek a pénztár számlájára kerülnek. A jogosultak a pénztárukkal szerződésben álló szolgáltatók – jelentős árkedvezmény? – kínálatából válogathatnak. A potenciális nyereséget mindenesetre már az első pillanatban csökkenti a pénztár m?ködési költségeinek fedezésére levont néhány százaléknyi díj. A néhány szó itt azért jelentős különbségeket takar: a legjobb és a legdrágább között több mint kétszeres különbség van: nem mindegy, hogy a befizetett pénz 80 vagy 92 százaléka marad az úgynevezett fedezeti alapban.
A hátrányt némileg ellensúlyozza, hogy az egészségpénztárak esetében a befizetett és jóváírt összeg azonnal – akár másnap – szabadon felhasználható: nem kell megvárni a szükséges korhatárt, mint a nyugdíjpénztáraknál, vagy az életbiztosításoknál a tizedik évet. A pénztárak a költségek levonása után megmaradó összeget nem tartják kötelezően egyéni számlán: a jogszabályok megengedik, hogy negyven százalékot a szolidaritási alapba utaljanak. Ez az arány több pénztárnál csak a minimális, néhány ezer forintos alapdíjra vonatkozik – az efölötti összeg már teljes egészében az egyéni, más által nem használható számlára megy. Mindenesetre érdemes tisztázni a felosztás mértékét, az ugyanis pénztáranként eltérő lehet.
Mire is fordítható a tagdíj? A paletta meglehetősen széles, a különféle gyógyászati kezelésektől a fitnesz- és wellness- programokon keresztül egészen a gyógyüdülésig terjed. Vagyis mindenre, ami alkalmas betegségmegelőzésre vagy kezelésre. Elsősorban az aktív sportolást támogatják, amibe minden belefér, amit a sporttörvény annak minősít. Így hát akad pénz vitorlázásra, konditeremre csakúgy, mint magánorvosok fizetésére is. Minden pénztártag bevonhatja saját kezelőorvosát, és még a gyógyszertári számla támogatására is futja. Nyaralásnak is kiváló háromcsillagos szállókban kínál kellemes napokat a svájci hátter? Credit Suisse Life&Pensions Hajdúszoboszlón, Harkányban vagy Visegrádon, de igénybe vehetők a Danubius, a Hunguest Hotels vagy a Coopturist belföldi, egyelőre legfeljebb háromcsillagos üdülői is. Stressz-szervizt kínál ötezer forintos – természetesen a pénztári befizetésből finanszírozható – összegért a Dimenzió Pénztár. A tagok nyugalmához minden bizonnyal hozzájárul az is, hogy kiemelt hotelszolgáltatással vehetik igénybe a Budai MÁV Kórház, sürgősségi esetekben pedig a Tétényi Úti Kórház szolgáltatásait. Több sportbolt kínálja termékeinek széles skáláját, a kerékpárokat például tíz-húsz százalékos kedvezménnyel vehetik meg a pénztártagok.
A pénztár a bent maradó pénzalapokat folyamatosan befekteti, így a pillanatnyilag nem használt pénz még több szolgáltatás igénybevételét teszi lehetővé. A tapasztalatok szerint a teljes díj mintegy fele-harmada marad meg legalább a következő esztendőig.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.