Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Sokba kerül az egészség 2003. 07. 29.


Tegnap közzétettek egy friss Tárki-jelentést is, amelyből kiderül: a lakosok csak akkor fordulnak segítségért orvoshoz, ha panaszaikat már komolynak érzik. A megkérdezettek kétharmada az elmúlt egy évben fölkereste háziorvosát, 51 százalékuk szakorvoshoz is eljutott, és csak 19 százalékuk volt kórházban. A kutatók szerint ebből arra lehet következtetni, hogy megfelelően működik a háziorvosi rendszer úgynevezett „kapuőr” szerepe. A vizsgálat legmeghökkentőbb következtetése: az állampolgárok többsége valójában nem tudja, miről is szól az egészségügy privatizációja, ennek ellenére a magánosítást mégis az egészségügy területén tartaná a leginkább kívánatosnak.

Az ezredforduló évében egyébként több mint 265 milliárd forintot költöttünk egészségügyi szolgáltatásokra. Ebből a legnagyobb tétel a gyógyszerek térítési díja volt: 85 milliárd forint – derül ki egyebek mellett egy másik vizsgálatból, amelyet a közelmúltban összegeztek az országos lakossági egészségfelmérés adataiból. A vizsgálat megállapította azt is, hogy egészségmegőrzésre csak a lakosság tizede költött, ők erre a célra 35,2 milliárdot fordítottak. Megközelítőleg ezzel azonos nagyságrendben fizettünk az egészséggel összefüggő utazásokért, és körülbelül 23,6 milliárd forintba kerültek a szemüvegek és a kontaktlencsék.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.