Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Vita a gyógyfürdők finanszírozásáról 2003. 07. 29.


Az MDF üdvözli, hogy 1,6 milliárd forintról 5,3 milliárdra emelték a gyógyfürdők éves költségvetési támogatását. Pettkó András országgyűlési képviselő ugyanakkor tegnap érthetetlennek nevezte, hogy ehhez képest miért csak szeptember 1-jétől változik a finanszírozás. „Lehet, hogy szeptembertől az év végéig mindenki ingyen fürödhet majd?” – kérdezte, mivel számításai szerint ezen időszak minden hónapjára annyi állami támogatás jut majd, mint amennyit 2002-ben egész évben kaptak a gyógyfürdők.

Az MDF képviselője emlékeztetett arra, hogy Magyarországon 1240 olyan termálforrás van, amely 30 Celsius-foknál melegebb. A Széchenyi-terv megszüntetése viszont szerinte megfosztotta Magyarországot attól a lehetőségtől, hogy „Európa gyógyszanatóriuma” lehessen. Az ellenzéki politikus azt is nehezményezte, hogy a szakminiszter ígéretei ellenére az OEP a költségeknek csupán a 40 százalékát fizeti a fürdőkbe utaltak után. A fennmaradó 60 százalékot a beutalt vendégeknél az adott gyógyfürdő állja, a jövőben azonban a költségek jelentős része a látogatókra hárul majd. Az MDF jónak látná, ha nem miniszteri rendelet szabná meg az éves gyógykezelések számát, hanem a kezelőorvosok dönthetnének.
Az ellenzéki képviselő állításától eltérően az OEP az általa finanszírozott tízfajta gyógykezelés közül kilenc árához 85 százalékos támogatást nyújt, a tizedik pedig térítésmentes a betegnek.
Lapunknak korábban Bartucz Attila, az egészségbiztosítási pénztár szóvivője elmondta: a támogatásváltozásokról szóló jogszabály már elkészült. E szerint a fürdők az orvosi beutalóval érkezők után átlagosan 21 százalékkal magasabb díjat kapnak az egészségbiztosítótól. Az erről szóló jogszabály azonban csak a pénzügyi és az egészségügyi miniszter aláírását követően lép hatályba. Megtudtuk: elképzelhető, hogy már augusztusban életbe lépnek a kedvezőbb feltételek.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.