Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Kevesebb a véradó 2003. 07. 29.


REndkívül véradásra kéri az önkénteseket a Magyar Vöröskereszt budapesti szervezete. Egyelőre csak egy-egy nap érkezett a szükségesnél kevesebb vér, ha azonban ez egy hétig is eltart, veszélybe kerülhet a betegellátás. A nyári hónapokban ugyan az elmúlt 15 évben általános, hogy kevesebb a véradó, de többnyire a műtétek száma is csökkeni szokott. Morzsányi Éva, a Magyar Vöröskereszt főtitkára szerint az idén annyival nem kevesebb a műtétek száma, mind szokott, így mindenképp szükséges, hogy még többen segítsenek.

Egy hónapban átlagosan 9 ezer egységnyi vérre van szükség ahhoz, hogy az ellátás, a gyógyító munka zavartalan legyen. Ez a idén nyáron már egy-két napon lecsökkent, azaz volt, hogy 7-8 ezer egységet sikerült gyűjteni. A készleteken ez egyelőre még nem érezhető, a meglévő mennyiségeket még jól el tudjuk osztani. Ha azonban ez tartósan, azaz legalább egy hétig így marad, az már veszélyes lehet – mondta a főtitkár. – Mindaddig, amíg a nagyüzemekben közös véradás folyt, nem volt szükség külön akciókra, most viszont a bevásárlóközpontok segítségére is szükség van, de Kapolcson és a Szigeten is számítunk a véradókra. Ma sokan nem is gondolnak arra, hogy ha egészségesek, vért adjanak, pedig segítségükkel életeket menthetnek.
A szervezet éppen ezért kéri a segíteni akaró 18–65 éves korúakat, hogy ahol csak lehetőségük van rá, támogassák a szervezet munkáját.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.