Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 27. hétfő Angelika

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  A csontritkulás halálos kockázata 2003. 07. 29.


Világszerte 250 millió, Ausztriában 750 ezer embert érint az osteoporosis, aminek csak a betegek fele van tudatában. A nemrég Bécsben bemutatkozó "Nemzeti osteoporosis elleni kezdeményezés" harcot hirdet a betegség ellen.

Ausztria pontos adatokkal rendelkezik a csontritkulással összefüggő csonttörésekről. Az adatok az EU két kutatási programjából származnak, melyek keretén belül 14 ezer 50 év feletti európai férfit és nőt vizsgálnak már 12 éve az osteoporosisos csonttörések gyakorisága és az időskori csontsűrűség-változás szempontjából.
Néhány adat:
Évente 1000, 50 év feletti emberből 5,7 férfi és 1,2 nő szenved osteoporosis következtében bekövetkező csigolyatörést, - 0,8 férfi és 1,2 nő combnyaktörést, - 1,7 férfi és 7,3 nő alkar-csonttörést, - az 50 év felettiek 12 százalékánál mutatható ki egy csigolya összeroppanása. A 75 felettiek korcsoportjában ez már 22-24 százalék.
A korral együtt járó csökkenő csontsűrűség - átlagosan 65-70 között - a csigolyák összeroppanásához vezethet. A következmény súlyos fájdalom és mozgáskorlátozottság. A combnyaktörés átlagos életkora 10 évvel magasabb. A csontleépülés különböző időben jut el a csontváz különböző részeihez.
A nőknél mutatkozó nagyobb törésszám két dologgal magyarázható. Egyrészt a nők várható magasabb élettartama miatt több az idős nő, másrészt lényegesen gyakrabban esnek el, mint a férfiak. Ez magyarázza a nők alkartöréseinek magas számát.
A baleseti sebészet minden fejlődése ellenére a combnyaktörések szó szerint életveszélyesek: a combnyaktörést szenvedők 20 százaléka meghal. Az okok az operációk utáni komplikációkban keresendők. 30 százalék mozgáskorlátozott marad, csak 50 százalék nyeri vissza a törés előtti mobilitását.
Jelenleg Ausztriában évente 12 ezer combnyaktörés történik, melyek költségei törésenként 12 ezer eurót tesznek ki. 2040-ig ezek számra 25 ezerre nő.
A betegeknek csak kisebb hányada részesül megfelelő kezelésben. A 750 ezer ausztriai csontritkulásos beteg ellátása nem éppen optimális. Az 50 feletti nőknek csak 25 százaléka jár évente csontsűrűség mérésre. A Grazi Egyetemi Klinika professzora, dr. Kurt Weber szerint pl. Stájerországban egy combnyaktörés után is a betegeknek csak 7 százalékát látják el megfelelően. A combnyaktörések 95 százaléka osteoporosisos eredetű.. Ennek ellenére az évi 1100 körüli, a baleseti sebészeten ellátott combnyaktörésből mindössze 4-7 százaléknál állították fel az alapbetegség diagnózisát és kezdeményeztek ennek megfelelő terápiát. Bár nemzetközi összehasonlításban Ausztria még így is az élmezőnyhöz tartozik.
A csontritkulás korai felismerésének a feltételei ugyanakkor tökéletesen adottak. Ausztria világviszonylatban is a népességhez viszonyított legtöbb csontsűrűség-mérő készülékkel rendelkezik és az egész EU-ban itt végzik a legtöbb mérést. Hatékony, a biztosítók által támogatott gyógyszerek állnak rendelkezésre, de a csontritkulásos betegeknek csak az a 10 százaléka élvezi mindezt, akiket kezelnek. A politikának is szem előtt kellene tartania a csontritkulás leküzdését középpontba helyező EU-követelményt.
A kezdeményezés fővédnöke, a volt élsportoló, Ingrid Wendl hangsúlyozza, hogy 40 évesen már mindenképpen oda kell figyelni az egészségre. Ma a 60 éves nőknek még 24, a 60 éves férfiaknak 20 évre van kilátásuk. Ezekből az átlagosan várható évekből azonban a nőknél 6, a férfiaknál 5 év a várható mozgáskorlátozottság időtartama. Éppen ezt kellene csökkenteni.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.