Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 19. vasárnap Sára, Márió

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Elitélik a hálapénzt, de kifizetik 2003. 07. 30.


Magyarországon a járóbeteg-ellátásban a betegek egyötöde, míg a kórházakban a fele fizet hálapénzt az orvosoknak – derül ki a TÁRKI felméréséből.

A TÁRKI ezerfős reprezentatív vizsgálata szerint, bár az elmúlt hónapokban az egészségügyi privatizációtól volt hangos a magyar közélet, az emberek egyharmada nincs tisztában az egészségügy jelenlegi helyzetével és magánosítás eddigi és várható hatásaival. Viszont a megkérdezettek több mint fele javulást vár attól, hogy a magánszektor megjelenik az egészségügyben.
– Legtöbben a betegfogadás körülményeiben remélnek pozitív változást, míg legkevesebben az orvosi kezelések minőségében – közölte tegnap Tóth István György, a TÁRKI vezérigazgatója.
A felmérés szerint az emberek többsége úgy véli: az ellátók versenye minőségjavulást hoz, és csak 28 százalékuk gondolja azt, hogy a magántulajdonosok spórolása miatt romlik majd az ellátás. Az egészségügyi tárca vezetését a felmérés megerősítetteabban, hogy a lakosság is elfogadja a privatizációs terveket.
Vizsgálták a hálapénz "intézményét”: a válaszadók nagy többsége helyteleníti de kifizeti a paraszolvenciát. Ugyanakkor az emberek hangsúlyozták, hogy ha jobban belelátnának a szektor finanszírozásába és tisztában lennének azzal mi mennyibe és főleg hova kerül, jelentősen csökkenne az orvosok zsebébe vándoroló összeg.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.