Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Rákálló egerek 2003. 07. 30.


Amerikai kutatóknak sikerült olyan egér kolóniát kitenyészteniük, amely ellenáll a testbe injekciózott daganatos sejteknek. Az egerek rejtélyes képességének kulcsát megtalálva valószínűleg új rákellenes terápiákat lehet majd kifejleszteni.

Az észak-karolinai Wake Forest Egyetem kutatói szinte teljesen véletlenül bukkantak rá a ráknak ellenálló egérre. Egy más célú kísérlet során igen agresszív növekedésű daganatos sejteket juttattak be egerekbe, az egyik hím egérben azonban - a többiekkel ellentétben - egyáltalán nem alakult ki daganat, az ismételt fertőzések ellenére sem. Az ellenálló egeret egy normális egérrel pároztatva az utódok egy része ellenálló lett, így a világon először sikerült bebizonyítaniuk a kutatóknak, hogy a tulajdonság genetikai eredetű. A hím egyed segítségével a kutatók létrehoztak egy hétszáz tagú kolóniát, melynek segítségével kiderítették, hogy a tulajdonság legalább hét generáción keresztül képes átöröklődni. Az egér életkorától függően egyesek teljesen rezisztensek voltak - a daganat egyáltalán nem fejlődött ki, - míg mások esetében spontán regressziót mutatott: néhány hetes fejlődést követően a daganat kevesebb, mint 24 óra alatt eltűnt. A kutatócsoport vezetője szerint az ellenálló képességet feltehetően egyetlen gén vagy közeli gének egy csoportja okozza. Annak ellenére, hogy még a kutatások elején tartanak, az eredményeik nagyon biztatóak.
Az egér rákölő képessége más típusú daganatok esetében is ugyanúgy működött. A kutatók szerint éppen az a meglepő, hogy a rágcsáló szervezete képes felfedezni valami közöset az összes ráktípusban, pedig ez általában igen nehéz feladat. Az egér szokatlan módon pusztítja el a rákos sejteket, ugyanis a test első védelmi vonala, a behatolók ellen fellépő T-sejtek nem vesznek részt az akcióban. Ehelyett a neutrofil és makrofág sejtekből álló immunrendszere támadja meg és eliminálja a rákos sejteket.
A kutatóknak a továbbiakban azt kell pontosabban feltérképezniük, hogy az egér szervezete miként képes felismerni a rákos sejteket.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.