Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 27. hétfő Angelika

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Infarktus: gyilkos génváltozatot találtak 2003. 07. 30.


Egy nemzetközi kutatócsoport olyan génváltozatot azonosított, amely kulcsszerepet játszhat a szívinfarktusok kialakulásában. A gén hibás változata közel háromszorosára növeli a kockázatot.

Amennyiben a LOX-1 jelzésű gén hibás változata van jelen, úgy az infarktus valószínűsége drámai mértékben megnő - állítják amerikai, japán és olasz kutatók, akik több országban és több népcsoporton végezték vizsgálataikat.
Természetesen nem lehet azt állítani, hogy a hibás génváltozat önmagában felelős a betegség fellépéséért. Az eredmény mégis komoly siker, hiszen a betegségre hajlamosító genetikai háttér egyik kulcsszereplőjét találták meg - írja a BBC.
Az eredmény egy genetikai szűrővizsgálatot alapozhat meg, s a hibás génváltozatot hordozó embereknek lehetősége nyílik majd arra, hogy nagyobb genetikai kockázatukat életmódbeli változtatásokkal csökkentsék. Nekik az átlagnál is érdemesebb majd figyelni arra, hogy ne dohányozzanak, egészségesen étkezzenek, többet mozogjanak és ne hízzanak el.
A szívinfarktusok genetikai hátterében természetesen nem ez az egyetlen gén áll. A világ egyik legnagyobb gyógyszergyártó cégénél jelenleg 65 génnel és közel 120 génváltozattal kapcsolatban folynak kutatások. E génváltozatok kockázatnövelő hatásának becslésekor a normális állapothoz képest 1,2-1,3 körüli értékek jellemzőek, a LOX-1-nél azonban ez az érték 3,74 - azaz valóban az egyik "leggyilkosabb" szereplőről van szó.
A kutatók szerint hosszabb távon talán arra is lehetőség nyílik, hogy a genetikai hibát kiküszöböljék, gén- vagy sejtterápiás eljárásokkal. Egyelőre azonban csak a környezeti hatások csökkentésével harcolhatunk majd ellene, így küszöbölve ki a megnövekedett kockázatot. Ismét egy szép példa arra: a genetika nem sors, csak valószínűség.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.