Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Jövőre jön az ápolási biztosítás? 2003. 07. 31.


A kormány tervei szerint jövő januártól megkezdődne a harmadik társadalombiztosítási ág, az ápolási biztosítás rendszerének kiépítése. Az elöregedő magyar társadalom problémáival szembesülve a német társadalombiztosítás mintájára a kormány új biztosítási ág – az ápolási biztosítás – bevezetését tervezi.

Jelenleg az öregkori ellátás nem biztosított állampolgári, illetve biztosítási jogon, hiszen a betegek, ágyhoz kötöttek otthoni ápolása ma még gyermekcipőben jár. Az elképzelések szerint új biztosítási alapból finanszíroznák ezen ellátásokat, vagy ha szükséges, a biztosítottak szociális otthonokban való elhelyezését. Ha indokolt, az ápolási alapból akár lakásátalakításokat is finanszíroznának, annak érdekében, hogy a betegek otthoni ápolása biztosítható legyen. Információink szerint a részletekről a kormány már a jövő heti ülésén tárgyal, és el is fogadhatják az új törvényjavaslatot.
Az ápolási alap kiadásait az új ápolási járulék bevezetéséből fedezné a kormány. Ez annyit jelentene, hogy a jelenlegi 8,5 százalékos nyugdíj- és a háromszázalékos egészségbiztosítási járulékon túl januártól az egyszázalékos ápolási járulékot is le kellene róniuk az állampolgároknak. Az ápolási alapot jövőre az Országos Egészségbiztosítási Pénztár keretein belül hoznák létre, ám önálló pénzalapként kezelnék. Az egyszázalékos járulékból már jövőre 53 milliárd forint kerülne a tb-be. Az első években az alap felhalmozásra törekedne, ám már 2004-ben igénybe vehetők lennének egyes szolgáltatások. Az elképzelések között szerepel az is, hogy később az ápolási rendszer is többpillér? biztosítássá válna, vagyis a kötelező társadalombiztosítás kiegészíthető lenne piaci biztosításokkal.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.