Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 19. vasárnap Sára, Márió

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Évi hat-nyolc milliárdra volna szükség, de csak egy van 2003. 07. 31.


Bár még nem kezdődött el a parlagfű főszezonja, máris sokan megrohanták a patikákat, hogy gyógyszerekkel enyhítsék allergiás panaszaikat. Magyarország a parlagfűterjedés európai epicentruma, a mezőgazdasági művelési ágban nyilvántartott területek 80 százaléka fertőzött. Emiatt hazánkban mitegy hárommillió ember szenved allergiás panaszoktól. Ennek ellenére csupán évi egymilliárd forintot fordítunk a parlagfű elleni védekezésre, pedig becslések szerint e célra évente 6-8 milliárd forintot kellene fordítani.

Magyarországon becslések szerint mintegy hárommillió ember szenved különféle allergiás panaszoktól. Az allergiás betegek körében a parlagfűre érzékenyek az első helyet foglalják el. Ennek ellenére kevés, mindössze évi egymilliárd forint jut a parlagfű elleni védekezésre. Ez azonban még a "tűzoltásra" sem elég, érdemi lépések megtételéhez még kevésbé. A korszerű, valóban eredményes védekezéshez ennél jóval több pénzre, és számos jogszabály módosítására lenne szükség - véli Illés Zoltán, a parlagfű elleni védekezés érdekében felállított parlamenti eseti bizottság egyik tagja.

A parlagfű okozta problémák súlyosságát jelzi, hogy a betegstatisztikák szerint 1980-hoz képest a légúti allergiások és asztmások száma ötszörösére nőtt mára. A parlagfűszezonban kialakuló állapotokat jól mutatja a gyógyszer-fogyasztás alakulása is: az 1998-2002 között mért adatok azt mutatják, hogy a a szteroid tartalmú orrspray-k használata napi 10,3 millióról majd húszmillióra, az alsó légutak főleg asztmában használatos, belégzésre használható szteroid készítményeinek fogyása 9,4 millióról 16 millióra növekedett.

- A bizottság ősszel terjeszti a parlament elé határozattervezetét, amely a parlagfű elleni védekezés érdekében indokolt javaslatokat tartalmazza - mondta Illés Zoltán. Meglátása szerint számos törvényt kellene ahhoz módosítani, hogy a legnagyobb gondot okozó - a magáningatlanokon elszaporodó - parlagfű kényszervágását eredményesen el lehessen végezni. A növényvédelemről szóló 2000.évi XXXV. törvény ugyanis kimondja: a termelő, földhasználó köteles a gyomnövények, mint például a parlagfű ellen védekezni, terjedésüket megakadályozni, szükség esetén azokat elpusztítani. Csakhogy a földtulajdonosok nem tesznek eleget ezen kötelezettségüknek. A helyzeten javítana, ha a törvényt - a parlamenti bizottság javaslatának megfelelően - úgy módosítanák, hogy a földtulajdonosok helyett az állam által elvégzett kényszerkaszálás költségét rávezetnék a föld tulajdoni lapjára, így azt a tartozás kiegyenlítéséig nem lehetne eladni. Így érdekeltté válnának a földtulajdonosok is a parlagfű elleni védekezésben.

Illés Zoltán elmondta: a jelenlegi egymilliárd forint többszörösére, éves szinten 6-8 milliárd forintra lenne szükség. Ebből hárommilliárd forint értékben egy olyan alapot hoznának létre, amelyből "meghiteleznék" a törvény rendelkezéseit be nem tartó gazdáknak a földjükön végzett parlagfűírtást. További tételként szerepelne a civil szervezetek parlagfű elleni tevékenységének támogatása pályázati keretek között. Szükség lenne olyan forrásokra is, melyekből fedezni lehetne a nagy állami cégek parlagfű elleni kiadásait is. Így például ebből a keretből finanszírozhatná a Magyar Államvasutak a vasúti pálya melletti területek pralagfűmentesítését, mint ahogyan az autópálya-kezelő cégek is ebből az összegből fizetnék az autópályák melletti területeken a védekezés költségeit.
Az ÁNTSZ adatai szerint a parlagfűkoncentráció 2001 nyarán érte el az eddig mért legmagasabb csúcsot. Akkor magas, 30 pollen/m3 feletti értékeket mértek Kecskeméten, Pécsett, és Szekszárdon. A többi állomáson a magas kategória határt augusztus 20. körül érzékelték, mely néhány nap alatt, a meleg száraz időjárásnak köszönhetően rohamosan emelkedett és meghaladta a nagyon magas, 100 pollen/m3 feletti értéket. Több napon át tartó 500 pollen/m3 feletti érték fordult elő Debrecenben, Nyíregyházán és Zalaegerszegen. 1000 pollen/ m3 feletti átlagértéket 2001 szepőtember első napjaiban Debrecenben és Nyíregyházán mértek. A fővárosban általában alacsony a pollenkoncentráció, 100 pollen/m3 alatt marad.
Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.