Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Járomcsont a lélek tükre 2003. 07. 31.


Ismét felfedezi a világ a doppingellenes orvosok mumusát, a növekedési hormont. A Nemzetközi Antidopping Ügynökség (WADA) elismeri, hogy igen kevés az esély arra, hogy az athéni olimpián lebuktassák a hormonkezelt versenyzőket, így hát marad az úttörő becsületszó, hogy a világon senki sem fog doppingolni.

Nyáron sok félig-meddig elfeledett dolgot előkaparunk – olyan ez, mint a tévék filmkínálata –, a BBC Sport most például arra csodálkozik rá, hogy milyen veszélyes doppingszer a növekedési hormon, és mennyire nem lehet kimutatni. Az egyik angol doppingszakértő történelmi kontextusba helyezi a kérdést: a hatvanas évek koksza az amfetamin volt, a kilencveneseké az EPO, napjainké pedig a növekedési hormon. Tegyük hozzá a szteroidokat a hetvenes-nyolcvanas évekkel, valamint jegyezzük meg: azért az EPO sem ódivatú még.
Ami aktualizálja a hormonügyeket, az az, hogy jövőre lesz egy olimpia, és ilyenkor meg kell fenyegetni a sportolókat: aki kokszol, az lebukik.
Csakhogy most nem fenyeget a WADA. Olivier Rabin igazgató azt mondta a BBC-nek, hogy kutatnak, hat országban hat különböző csoport dolgoz ki módszereket a hormonok kimutatására, de ő nem sok biztatót mondhat, mert még évek kellenek az eljárás akkreditálásához, az ilyen teszteket nem lehet csak úgy kitalálni.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1996-ban indította HGH 2000 nev? programját, amelynek az volt a feladata, hogy a sydneyi olimpiára elkészítse a hormontesztet, de a terv nem valósult meg. És a jelek szerint az athéni olimpiára sem fog.
Bakanek György, a sportminisztérium orvos tanácsadója szerint elképzelhető, hogy a doppingellenőrök azért vizsgálják majd a növekedési hormon szintjét is Athénban, de várhatóan semmit sem tudnak bizonyítani. "Tudományos szempontból lehetnek érdekesek a leletek” – mondta.
Ami persze nem lebecsülendő, mármint a tudományos szempont – lehet, hogy több értelme van, mint magának a sportversengésnek –, de doppingügyileg mégis az a cél, hogy lebukjon, aki megérdemli. "Már az EPO kimutatása sem egyszer?, nem is emlékszem, hogy valakit elkaptak volna ezzel a szerrel – folytatta Bakanek. – A növekedési hormonnal az a probléma, hogy a szervezet is termeli, és azt nagyon nehéz a kívülről bevitt hormontól megkülönböztetni.” Vagyis nehéz megállapítani, mi az alanyi jogon bent lévő hormon, és mi a belőtt.
Pedig első ránézésre gyanús a sok Schwarzenegger, sőt nem is kell az izmokat látni, a hozzáértő már az arc csontjaiból is olvasni tud. "A szer megnöveli a csontokat is, szép nagy lesz például a járomcsont, szóval érdekes, karakteres arcokat látni a versenyeken” – mondta a minisztériumi szakértő. A járomcsont a lélek tükre.
A növekedési hormon azért népszer?, mert serkenti a belső szteroidtermelést, a szteroidokhoz hasonlóan növeli az izomtömeget, a sportoló kitartóbb lesz tőle, viszont van egy csomó káros mellékhatása is. Árt a szívnek, a májnak, rákot okozhat, felborítja az anyagcserét, vészesen lezuhanhat például a vércukorszint, de akár személyiségzavarok is jelentkezhetnek.
"Változatos bajai lehetnek hát az embernek, és ezek a betegségek nehezen visszafordíthatók, ráadásul még az sem mindig biztos, hogy a szer igazán hatásos” – magyarázta Bakanek.
A doppingvadászok szerint az internet komoly veszélyforrás, mert megkönnyíti a drogok beszerzését. A magyar keresőprogramokban főként olyan írásokat látni, amelyek a veszélyre is felhívják a figyelmet, de angol nyelv? honlapokon valóban pillanatok alatt találni például amerikai céget, postacímmel, árlistával és felhívással, hogy bizonyos kor fölött mindenki hülye, aki nem fogyaszt növekedési hormont. A magyar piac tehát jóval szemérmesebb, nehéz is megmondani, hányan lövik be maguknak az anyagot. Bakanek egy néhány évvel ezelőtti hazai felmérés megállapítását idézte: a becslések szerint olyan nagy Magyarországon a növekedési hormon forgalma, hogy ennyi anyagból a világ összes törpéjét meg lehetne növeszteni.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.