Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 19. vasárnap Sára, Márió

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Tárcavita az ápolásbiztosításról 2003. 08. 01.


Várhatóan még nem kerül jövő héten a kormány elé az ápolásbiztosításról szóló jogszabálytervezet. Az előkészítésért felelős pénzügyi és egészségügyi tárca szakemberei között nincs összhang arról, hogy az új biztosítási ágból mikor lehet szolgáltatásokat igénybe venni.

A Pénzügyminisztérium 53 milliárd forint bevételre számít a január elsejétől fizetendő új ápolásbiztosítási járulékból, de ezért most még egy fillér pluszkötelezettséget sem vállalna. Az egészségügyi szaktárca viszont ragaszkodik hozzá, hogy az emberek a befizetés ellenében szolgáltatásokat kapjanak. A szaktárca álláspontját alátámasztja a Tárki júniusi felmérése, amely szerint a megkérdezettek többsége támogatta az új ápolásbiztosítási rendszert, de azért, hogy hozzátartozóit ne feltétlenül otthon, hanem biztosítási alapon, intézményekben is ápoltathassa. A vitában javíthatja az egészségügyi tárca pozícióit, hogy a PM jelenlegi elképzeléséhez hasonló törekvések eddig rendre elbuktak az Alkotmánybíróság előtt. Lapunk úgy tudja: a közigazgatási államtitkárok hétfői értekezletére bekerül a PM javaslata, ott derül ki: sikerült-e kormánydöntéshez vezető kompromisszumot kötniük a két tárca képviselőinek.
Az ápolásbiztosítást előkészítő szakértők koncepciója komplex egészségügyi és szociális ellátást tervezett az idősebbeknek, illetve a más fogyatékosság mellett ápolásra szorulóknak. Az egyszázalékos járulékért természetbeni és pénzbeli ellátások járnának. Míg az előbbiek keretében az otthoni és intézményi gondozási formákhoz, gyógyászati segédeszközökhöz juthatnának a biztosítottak, a pénzbeli ellátásként a fogyatékossági támogatásokat, a hozzátartozóknak fizethető ápolási díjat veszik számításba. A koncepció részeként a beteg hozzátartozók ápolására fordított időt a kormányzat fokozatosan munkaviszonnyá alakítaná, s a minimálbér 80 százalékának megfelelő juttatással honorálná. A tervek szerint az új biztosítási ág bevételeit kezelő alapot az OEP keretein belül hoznák létre, ám önállóan kezelnék.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.