Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 27. hétfő Angelika

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Gyógyszert is árulnak a bolhapiacon 2003. 08. 01.


A patikusok a legfontosabb gyógyszerekből álló listával próbálnak védekezni a kétes helyekről beszerzett pirulák térhódítása ellen

Házipatikát állítottak össze a gyógyszerészek. A patikusok által készített lista a legszükségesebb orvosságokat sorolja fel, külön-külön kitérve a gyermekek, a terhesek, vagy a sportolók által szedhető készítményekre. A gyógyszerészek abban bíznak, hogy az egységcsomag száműzi az otthonokból a több éve porosodó, lejárt szavatosságú készítményeket.

A patikusok szerint az otthoni gyors ápoláshoz tíz, tizenöt készítménynél nem kell több. Az alapkészletbe egyebek mellet a fájdalom és lázcsillapítók, torokfertőtlenítők, hasmenést gátlók és azt elősegítők, görcsoldók, sebtapaszok valamint a hőmérő tartozik. Az egységcsomag a patikusok szerint mindössze néhány ezer forintért összeállítható. Van, aki még ezt is soknak tartja, egyre többen utcai árusoktól, bolhapiacokról szerzik be a szükséges, általában lejárt szavatosságú szereket.

A statisztika szerint eközben a magyarok évről-évre többet költenek orvosságokra. A betegek tavaly összesen mintegy hárommilliárd forintot, fejenként pedig harmincezer forintot fizettek gyógyszerekért.

Sem a gyógyszerészeknek, sem az egészségügyi minisztériumnak nincs friss adata arról, hogy tavaly melyik gyógyszerből, mennyit vettünk. Egy 2001-ben készült és öt évet felölelő felmérésből kiderül viszont, hogy amíg az altatókból és a fájdalomcsillapítókból évről-évre kevesebb fogy, addig a depressziót gyógyító készítményekből minden évben egyre többet adnak el. A fekélyt gyógyító szerek a duplájára, a koleszterint csökkentő orvosságok pedig a háromszorosára nőttek 1997 és 2001 között.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.