Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 19. vasárnap Sára, Márió

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Olcsó lézerszike 2003. 08. 01.


Izraeli tudósok szerint a napenergiával működtetett lézeres orvosi műszerek olcsóbb alternatívát kínálnak a hagyományos lézernél

A rák elleni küzdelemben több mint tíz éve használnak orvosi lézert is, amellyel a rákos szöveteket úgy tudják elpusztítani a páciens szervezetében, hogy az egészséges szövetek nem roncsolódnak. Most izraeli kutatók olyan módszert fejlesztettek ki, amelyekkel akár a rákos daganatok ellen bevetett sebészeti lézerek is olcsóbbak lehetnek néhány éven belül. A kutatók ugyanis sikeresen próbáltak ki állatkísérletek során napenergiával működtetett orvosi lézert.

Jeffrey Gordon, a negevi Ben-Gurion egyetem kutatója szerint a napenergiát koncentráló lézerműszerek ugyanolyan eredményesen használhatók az élő szöveteken végzett műtétek során, mint a hagyományos, elektromos árammal működő lézerek.
Az új megoldás előnye, hogy töredékáron működtethető, ám hátránya, hogy erőteljesen időjárásfüggő. Bizonyos égöveken nem volna értelme alkalmazásának, ám a megfelelő adottságokkal rendelkező országokban komoly összegeket lehetne megspórolni ezzel a módszerrel, hiszen egyetlen ilyen műszer mindössze 1000 dollárba kerülne csupán. A hagyományos orvosi lézerek ára akár 150000 dollár is lehet.

A napenergiás lézert májbeteg csirkéken és patkányokon kísérletezték ki. Az elaltatott állatok beteg májszöveteit ugyanolyan pontossággal sikerült a naplézeres műszerrel elpusztítani, mint a hagyományos orvosi lézerrel. Gordonék mérései szerint a napenergiás lézer ugyanúgy képes 5-8 wattnyi energiát kibocsátani, mint a hagyományos lézer.
Az izraeli kutatók szerint 5 éven belül megkezdődhetnek az emberekkel végzett klinikai tesztek is, de az előtt még nagyobb emlősökön is kipróbálják a napenergiával működő sebészeti lézert.


Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.