Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 19. vasárnap Sára, Márió

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Egészséges étkeket hajszolók 2003. 08. 01.


Mindig csak egészséges ételekből lakmározni egy idő után nagyon egészségtelen, ráadásul rettentő unalmas is. A joghurtfalók mégis úgy érzik, hogy ők sokkal egészségesebben élnek, mint a húsevők. A diétás étrenddel szervezetüktől rengeteg létfontosságú anyagot vonnak meg, a fenséges ízekről nem is beszélve.

Az ortorexia nervosa (egészséges étkezés függőség) diagnózisa a pszichiátriában még hivatalosan nem elfogadott, de a köztudatba már bevonult, mint populáris betegség. Dr. Steven Bratman, speciális diétákat kidolgozó orvos ismerte fel először a betegséget, páciensei étkezési szokásait megfigyelve.
A diéta kizárja az étrendből az alapvető élelmiszereket, és merev étkezési szokásokra késztet bennünket. Ha bizonyos élelmiszereket teljesen száműzünk étrendünkből, vitaminhiány léphet fel, később az immunrendszer meggyengülhet, majd teljesen tönkremehet; míg a szertartásos evés a társadalmi kapcsolataink teljes megromlásához vezethet.
Érdemes tehát nagyon odafigyelni! Kényszeres diétázó ugyanis bárkiből könnyen válhat, főként, ha hajlamosak vagyunk a hipochondriára. Hisz mindenki tart a betegségektől, s manapság egyre többet hallani az egészséges étrend áldásos hatásáról. Ám ne tévesszen meg senkit a reklámok hiányos tájékoztatása. Ugyanis a joghurt reklámok arra hivatottak csupán, hogy terméküknek vevőközönséget nyerjenek. S igaz ugyan, hogy e termékek egészségesek, mégsem pótolnak számos, szintén egészséges, alapvető élelmiszert. Tehát nem csodálkozhatunk, ha félre vagyunk informálva, s ezért nem fogyasztunk például elegendő szárnyas húst, ami ugyancsak igen jót tesz a szervezetnek. Baj akkor van, ha nem is akarunk további információkat szerezni a témában, s csak a televízióban látottak-hallottak útján állítjuk össze étrendünket.Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.