Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Boldogság: gyógyszer a megfázásra 2003. 08. 01.


A boldog ember háromszor kevesebb alkalommal kapja el a influenzát a kutatók szerint. A magyarázat az is lehet, hogy a pozitívan gondolkodók kiegyensúlyozott életet élnek, és jobban odafigyelnek az egészséges éketmód szabályainak követésére. A tudósok szerint egyértelmű, hogy a lelkiállapot kihat a test állapotára.

A pszichológus Sheldon Cohen és a Pennsylvania-I Egyetem kutatói is arra az eredményre jutottak, hogy a pozitívan gondolkodó emberek kevésbé szenvednek a betegségektől, mint pesszimista társaik.
A kutatócsoport 300, kezdetben egészséges önként jelentkezőt vizsgált a megfigyelés során. A kezdetben, két héten keresztül, minden vizsgált személynek számot kellett adnia érzelmi állapotáról. Nyilatkozniuk kellett, hogy éppen boldogok, elégedettek, nyugodtak-e avagy inkább idegesek, barátságtalanok vagy boldogtalanok.
Aztán a kutatók olyan vírusokat szippantattak fel a vizsgált személyekkel, amelyek cseppfertőzéssel terjednek, és influenzát okoznak. A következő öt napon mindenkit megkérdeztek, hogyan érzi magát. Azok, akik rossz emocionális állapotról számoltak be háromszor gyakrabban lettek betegek, mint elégedett társaik.
"Azok az emberek, akik pozitív érzelmi állapotról számoltak be kevésé voltak fogékonyak a vírusra, mint az önmagukat boldogtalanabbnak vallók"- mondta Sheldon Cohen.
Az egyik lehetséges magyarázat arra, hogy a boldog embereket kevésbé teríti le a vírus az lehet, hogy a boldog ember kiegyensúlyozottabban él, jobban odafigyel az egészséges életmód szabályaira. Az önmagukat boldognak vallóknak általában alacsonyabb volt a vérnyomásuk és a vérükben is alacsonyabb volt a kortizol, az úgynevezett stressz- hormon szintje.
"Szinte közhelynek számít, hogy a stressz kihat az immunrendszerre"- mondta Ron Eccles, a Cardiff- i Egyetem influenzát kutató központjának vezetője. "A tudat és a test kölcsönhatásai nagyon érdekesek. Ez a megfigyelés is egy nagyon jó példa arra, hogy milyen hatással van a lelkiállapot a testi egészségre"- tette hozzá.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.