Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 19. vasárnap Sára, Márió

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Összehívják az orvosközgyűlést 2003. 08. 04.


Ma dönt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) képviselő-testülete arról, hogy mikorra hívják össze ismét a tisztújító küldöttgyűlést – erről tájékoztatta lapunkat Szilvási István, a köztesület alelnöke. Emlékezetes: a MOK közgyűlési küldötteinek egy csoportja június elején kezdeményezte az elnökség visszahívását. Kilencvenegy kamarai tisztségviselő ugyanis sérelmezte, hogy az elnökség a kormányzattal zajló, a kórházak privatizációjáról szóló egyeztetéseken eltért a tagságtól kapott felhatalmazástól. S miután – véleményük szerint – ezeken a tárgyalásokon a köztestület „csatát is vesztett”, ragaszkodnak a tisztújításhoz. A legutóbbi, július 26-ára összehívott közgyűlésre nem érkezett kellő számú küldött, így félóra után a jelenlévők dolguk végezetlen távoztak. Az alapszabály szerint a múlt szombati sikertelen fórumot meg kell ismételni, méghozzá az eredeti napirendi pontokkal.

Az igazolatlanul távol maradók felelőssége nagy, mert a meghiúsult küldöttgyűlésnek a visszahívási indítványon kívül tárgyalnia kellett volna az orvosok jogállásáról szóló törvénytervezetről is – mondja Szilvási István. A döntéshozó fórumnak mielőbb határoznia kellene arról is, hogy milyen álláspontot képviseljen a köztestület az orvosok jogállásával kapcsolatban az újabb kormányzati egyeztetéseken, hiszen – miként Szilvási fogalmazott – az ősszel a parlament elé kerülő jogállási törvényben markánsan meg kell jelenniük az érintettek érdekeinek. Szilvási példaként említette: garanciát kell kapniuk arra, hogy a gyógyítók a terápiát a beteg állapotához igazíthatják, nem pedig a gazdasági kényszerekhez. Hozzátette: ragaszkodnak ahhoz is, hogy a közalkalmazotti státusát elveszítő orvos maga dönthesse el, milyen jogviszonyban dolgozik. – Szeretnénk, ha szintén e törvény tenné lehetővé a kötelező továbbképzések térítésmentességét. Ragaszkodunk ahhoz is: a kormány vállaljon kötelezettséget arra, hogy az orvosi kamarával egyezteti az orvosi díjtételeket a költségvetési törvény benyújtása előtt – mondta az orvosi kamara alelnöke.

A kamara egyeztetne az orvosok privatizációs részvételéhez ajánlott hitelről is. Az elkészült jogszabálytervezet a bankgaranciához és a hitelek kamattámogatásához is adna támogatást a doktoroknak. Az állam hat évre magára vállalná a privatizáló orvosok vagy szakmai közösségek bankgaranciadíjának 50 százalékát. A teljes hitel összegének tízszázalékos befizetése mellett – egyszázalékos díj felszámítása ellenében – a pénzintézet a kölcsön 90 százalékára vállal garanciát. Ennek értelmében az egy százalék felét vállalná meghatározott időre a költségvetés.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.