Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 19. vasárnap Sára, Márió

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Tananyag lesz a haldokló betegek ellátása 2003. 08. 04.


Az anyagi fedezet biztosítását, új intézményi formák kialakítását és az orvosképzés átalakítását javasolja egy most lezárult vizsgálat a haldoklók méltó ellátása érdekében.

Több helyen is elégtelen a haldokló betegek ellátása, gondozásuknak nincsenek meg az emberhez méltó feltételei – egyebek mellett ezt állapítja meg az a jelentés, amelyet az országgyűlés erre kijelölt albizottsága készített. Az átfogó ellenőrzést, miként arról már beszámoltunk, több civil szervezet kezdeményezte, miután különösen aggályosnak tartották a kórházi utókezelő és krónikus osztályok helyzetét. Kétségeiknek adtak hangot annak kapcsán is, hogy a jelenlegi finanszírozási rendszerben ezek az osztályok valóban képesek emberhez méltó ellátást nyújtani a haldokló betegek számára. A vizsgálat során megfogalmazott kérdések: az egészségügyi törvényben biztosított jogok – mindenekelőtt a megfelelő ellátáshoz és az emberi méltósághoz való jog – érvényesülnek-e a haldokló betegek ellátásában? Valóban alkalmazzák-e a szakmailag előírt korszerű fájdalomcsillapító eljárásokat és a betegség okozta tünetek megfelelő kezelését a haldoklókat gondozó intézményekben? Továbbá: rendelkezésre állnak-e a szükséges eszközök? Megtörtént-e az ott dolgozók szakmai felkészítése erre a feladatra? Kellő lelki gondozást és tájékoztatást kapnak-e? Az Országgyűlés egészségügyi bizottsága Gógl Árpád volt szakminiszter vezetésével hozta létre az albizottságot, amely a vizsgálat eredményeként új intézményi formákat, önálló finanszírozási forrásokat, valamint azt kezdeményezi, hogy a haldoklók kezelését építsék be a képzési rendszerbe. – Olyan működési formák létrehozását tartjuk szükségesnek, ahol a hozzátartozók is végigkísérhetik szerettük utolsó időszakát – mondta Gógl Árpád, aki szerint alapvető szemléletváltásra volna szükség. Elmondta: komoly gondot okoz például, hogy a haldoklókkal foglalkozó orvosok legalább kétharmada nemigen ismeri a korszerű fájdalomcsillapító terápiákat vagy a gyógyíthatatlan lét feldolgozásának módjait. Így attól való félelmükben, hogy a morfiumot vagy más hasonló szereket túladagolják, inkább a szükségesnél kisebb adagokat adnak a szenvedőknek. Az egészségügyi törvény külön paragrafusban szól a haldokló betegek hospice-ellátásáról. Ez az egyik olyan ellátási forma, amely lelkileg és fizikailag is felkészíti a betegeket, hozzátartozóikat a halálra. A vizsgálat ezzel kapcsolatban megállapítja: az elmúlt években történtek ugyan lépések a bent fekvő ellátást és otthoni gondozást egyaránt nyújtani képes hospice-ellátás fejlesztésére, azonban az ilyen intézmények jelenlegi kapacitásuk mellett csak a haldokló betegek töredékét képesek ellátni. A vizsgálat megoldatlannak találta a haldoklók ellátásának finanszírozását is: szerintük ugyanis nincs kidolgozva annak rendszere, hogy a gyógyító munkának igazán nem nevezhető terület miként kapcsolódjon az egészségpénztárhoz. Így kezdeményezték azt is, hogy ezt a területet önálló forrásokból fizessék. A bizottság egyebek mellett valamennyi egyetemnek azt javasolta, hogy a haldokló betegek ellátását vegyék föl a szakképzésbe. Pécsett már ősszel elindul az új képzés.

A gondozás célja a beteg életminőségének javítása A hospice a haldokló – elsősorban daganatos – betegek humánus gondozását végző szervezet. A hospice-gondozás célja a betegek életminőségének javítása (testi-lelki szenvedéseik enyhítése, fizikai és szellemi aktivitásuk támogatása), valamint a hozzátartozók segítése a betegség és gyász terheinek viselésében. A gondozásban orvosok, nővérek, gyógytornászok, pszichológusok, lelkészek, szociális munkások, dietetikusok és önkéntes segítők vesznek részt. A hospice megvalósulhat fekvőbeteg-intézményekben (szervezetileg önálló hospice otthonban, vagy egy kórház részét képező osztályon), ambuláns formában (nappali kórházban) vagy a beteg otthonában (házi gondozás formájában). A hospice munkatársai a gondozással arra törekszenek, hogy a beteg utolsó időszakát hozzátartozói körében tölthesse.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.