Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 27. hétfő Angelika

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Holdkórosok 2003. 08. 04.


Akár közveszélyesekké is válhatnak az álmukban csellengők Üveges tekintet, imbolygó, lelassult mozgás, tudattalan cselekvés jellemzi az alvajárókat. A kérdés persze az, hogy miről is van szó valójában?

Madarász Éva egyike azoknak, akiknek már volt furcsa éjszakai kalandja. Egy alkalommal például felkelt, a konyhából bevitt az asztal alá egy adag meggyet, amit szépen kimagozott, majd lefeküdt. Éva persze már csak nevet ezen.

Dr. Somogyi Andrea pszichiáter szerint ezeknél az embereknél az alvásnak és az ébrenlétnek a határán történik valamilyen esemény, valamilyen kisiklás, amelynek következtében tapasztalni különböző jelenségeket. Dr. Vízi János pszichiáter szerint akár még az is előfordulhat az alvajárókkal, hogy legszebb álmukban brutális cselekményt hajtanak végre. Ő például dolgozott egy olyan helyen, ahol egy orvosnő arra ébredt az éjszakai pihenésből, hogy orvoskollégája fojtogatja. Vízi János azt mondja, hogy volt már olyan emberölési eset, ahol a gyilkost végül azért mentették fel, mert alvajárást állapítottak meg nála.

Az alvajárók közül egyébként minden ezredik sorolható a közveszélyes kategóriába. A gyakoribb eset azonban az, hogy a betegek saját magukra nem tudnak vigyázni. Így tehát nem árt az óvatosság, azaz célszerű eltávolítani a betegek környezetéből minden olyan tárgyat, amivel kárt okozhatnak magukban, valamint a legfontosabb, hogy soha ne ébresszék fel őket, mert ha kizökkennek ebből az állapotból, összeeshetnek, ami például a háztetőn sétálgatva nem túl szerencsés.

Az alvajárókon persze nyomot hagy az alvatlanság. Dr. Somogyi Andrea pszichiáter szerint, ha ez az állapot már befolyásolja az életminőséget, akkor mindenképpen valamilyen segítséget kell találni. Az alvajárás egyébként 5-7 éves korban kezdődik a betegeknél és 15 éves korig lezajlik.

Dr. Vízi János szerint - bár nem sikerült igazolni, hogy a holdállás befolyásolja az alvajárást -, mégis vannak olyan tapasztalatok, hogy telihold idején gyakrabban indulnak neki az éjszakának a betegek.
Ahhoz persze, hogy az orvostudomány igazi segítséget tudjon nyújtani az alvajáróknak, meg kell találni az alvászavarért felelős gént. Ez azonban még várat magára. Addig is a környezeti tényezők változtatásával lehet javítani a helyzeten, merthogy a stressz, a kialvatlanság, az alkohol vagy nyugtatók fogyasztása előhívhatja ezt a bennünk szunnyadó különös betegséget.


Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.