Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Gyógyszerelés 2003. 08. 06.


Ismét áll a háború a gyógyszerpiacon: ezúttal ráadásul több olyan döntés is született, ami felkavarta az indulatokat.

Gyűlnek a gyártói sérelmek: a hároméves ármegállapodás felbontása, a patikaszerek áfakötelességének terve, az árbefagyasztás elmérgesítette a kormány–gyártó viszonyt. Nyilvánosságra került egy tanulmány is, amely az egészségbiztosító egyik legfőbb fegyverét ,,élesíti”: ez a lakosság gyógyszerfogyasztási szokásait vizsgálta. Magyarországon minden harmadik ember rendszeresen szed gyógyszert. A 70 év feletti nők a leggyakoribb patikaszer-használók – 87 százalékuk naponta fogyaszt gyógyszereket. A gyártók a 39 évnél fiatalabb férfiakra számíthattak a legkevésbé: mindössze nyolc százalékuk rendszeres fogyasztó. A teljes lakosságot tekintve a nők 42, a férfiak 27 százaléka rendszeres fogyasztó. Ezek a KSH adatai. Az állapotok csak romlanak: nyolc évvel ezelőtt más volt a helyzet. A férfiaknak alig 21 százaléka, a nőknek pedig mindöszsze 30 százaléka szedett rendszeresen medicinákat. A kedvezőtlen folyamatoknak vannak társadalmi-gazdasági okai. Kimutatható: az alacsony iskolai végzettségűek jóval több gyógyszert szednek, mint a képzettebbek. Öregszik a társadalom, egyre több a pirula is. Növeli a gyógyszermennyiséget a kiszolgáltatottság, az, hogy ki menynyire érzi még hasznosnak magát. Az aktív keresőknek csak a 19 százaléka szed folyamatosan patikaszereket, a munkanélkülieknek viszont már 24 százaléka. Egyetlen ember gyógyszerköltségeihez (ha van biztosítása) évente átlagosan 34 ezer forinttal járul hozzá az egészségbiztosító. Az OEP-nek is vannak riasztó számsorai. Nézzük a csúcsfogyasztókat! A ,,listavezető” 160-féle patikaszert váltott ki, ezt 29 orvos rendelte számára. A fogyasztók legalább 10-15 százaléka szedett egy év alatt több mint 20-30-féle gyógyszert, 20 ezren még hatvanfélénél is többet, míg 800-900 biztosított váltott ki legalább 100 különféle készítményt. De gyógyszernek számíthatók-e például a gyógyhatású termékek? Valóban mindenki beveszi a felíratott és megvett pirulákat? Esetleg rossz szokásból, tájékozatlanságból, az orvosok vagy a reklámok hatására is fogy az indokoltnál több? Azt sem definiálta még senki, mi számít túlzott gyógyszerfelírásnak, mekkora az a mennyiség, amely már indokolatlanul kerül a vélt-valós betegekhez. A számok és a tendenciák is riasztóak, igaz, nemzetközi viszonylatban egyáltalán nem tekinthetők kirívóknak. A franciák még gyakoribb látogatói a gyógyszertáraknak. A feltételezések mellett a fogyasztás költségeinek aránya az egészségügyi kiadásokon belül egyértelmű. Az ugyanis, hogy az eleve alacsony egészségügyi kasszán belül csak a gyógyszerekre annak 30 százalékát fordítják, szinte példátlan.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.