Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 19. vasárnap Sára, Márió

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  A felmentett mentős főigazgató állománygyűlésen tájékoztat 2003. 08. 06.


Ma állománygyűlésen tájékoztatja Göbl Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) fölmentett főigazgatója a megyei vezetőket az ellene indított fegyelmi határozatról. Az értekezleten részt vesz az OMSZ irányításával megbízott miniszteri biztos, Székely Tamás is. Lapunk úgy tudja, az Országos Gyógyintézeti Központ kincstári biztosaként is ismert szakember három hónapos megbízást kapott.

Az elmúlt néhány évben több szervezet is vizsgálta az Országos Mentőszolgálat működését. Bár törvénysértést nem, de számos szabálytalanságot talált például az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tavalyi ellenőrzése. A számvevők egyebek mellett megállapították: a légi mentők üzemeltetésével megbízott cég rendre nem tud elszámolni az e célra kapott közpénz felhasználásával. E vizsgálat nyomán Csehák Judit szakminiszter elrendelte az OMSZ átvilágítását, ami a múlt év októberében el is kezdődött. A feladatra a Proware Kft. kapott megbízást.
A Proware által készített jelentés megerősítette az ÁSZ megállapításait, sőt a szervezet működéséről készült jelentés több súlyos szabálytalanságot is föltárt. Ezek között például azt, hogy követhetetlen a költségek elszámolása, hiányos az üzemanyag-nyilvántartás, vitathatók a közbeszerzési eljárások. Ezt követően az egészségügyi miniszter fegyelmi eljárást indított, majd a múlt héten fölmentette tisztségéből Göbl Gábor főigazgatót és Moró Ákos gazdasági igazgatót, akik már ezen a héten nem is voltak a hivatalukban: az OMSZ szóvivője szerint rendes évi szabadságukat töltik.
Lapunk úgy tudja: a főigazgató nem fogadta el a döntést, és munkaügyi bírósághoz fordul. A Népszava hétfői számában utalt arra, hogy a két vezető felmentésének hátterében a szaktárca privatizációs tervei állhatnak, jelesül: vagy a mentőszervezeten belül létrehozott vállalkozásokkal üzemeltetnék a mentést, vagy külső cégekre bíznák a betegszállítást.
A szaktárca egyelőre nem nyilatkozik. Állítólag csak a mai állománygyűlés után adnak ki közleményt a vezetőváltásról.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.