Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 27. hétfő Angelika

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Légkondiciónáló okozhatja a rejtélyes iraki kórt 2003. 08. 06.


A honvédségnek alig van információja a tüdőgyulladásos megbetegedésekről, ám kizártnak tartják, hogy biológia fegyver okozná a kórt

"Magyar katona eddig nem fertőződött meg Irakban a március óta terjedő rejtélyes tüdőgyulladásban" - mondta a Petőfi Rádió Délelőtt című műsorában Dr. Eszterbauer Márta katonaorvos, a Honvédelmi Minisztérium munkatársa. Speciális óvintézkedésre egyelőre azért nincs lehetőség a békemisszió magyar tagjainál, mert ismeretlen a betegség kórokozója.

Az amerikai védelmi minisztérium vizsgálja, hogy mi okozta az elmúlt hónapokban megszaporodott és már halálos áldozatokat is követelő súlyos tüdőgyulladásos megbetegedéseket az Irakban és a környező országokban szolgálatot teljesítő amerikai katonák körében. A rejtélyes tüdőgyulladásban eddig több mint 100-an betegedtek meg, a betegek közül tizenöten lélegeztetőgépre kerültek.

"Egyelőre nem beszélhetünk fertőző tüdőgyulladásról, ugyanis eddig semmiféle kórokozót nem sikerült kimutatni a március eleje óta felbukkant betegség körében" - mondta a katonaorvos. Az eddigi vizsgálatok kizárják azt is, hogy a kór emberről-emberre is terjedne. Betegségek halmozódásáról van szó, amelyek földrajzilag szétszórtan jelentkeznek. A panaszok gyorsan jelentkeznek, a katonák elesettnek érzik magukat, nátha, megfázás tünetei jelentkeznek, ami hamar rámegy a tüdejükre is.

A Magyar Honvédség júniusban értesült a betegség terjedéséről, akkor a békemisszió előkészítő őrsét tájékoztatták az amerikai szakemberek. Azóta a hazai orvosok nem kaptak újabb információt a megbetegedés okáról, kedden azonban felvették hivatalosan is felvették a kapcsolatot az amerikai szervekkel.

A magyar szakorvos értesülései szerint a háttérben folyamatosan zajlanak a vizsgálatok, így például az összes megbetegedettől mintákat vettek. Ezek alapján kizárható, hogy a SARS-vírus támadna Irakban és az is biztos, hogy nem baktérium okozza a megbetegedéseket. "Nagy valószínűséggel a biológia fegyver okozta támadási is kizárhatjuk" - hangsúlyozta Dr. Eszterbauer Márta.

A szakorvos szerint vírus, esetleg fizikai tényezők játszhatnak szerepet a megbetegedésben. A helyi lakosok körében nem jelentkezett a probléma, az amerikai katonák pedig az akklimatizáció első heteiben betegedtek meg kivétel nélkül. "A szélsőséges időjárást nehezen tolerálja a szervezet, ilyenkor az immunrendszer hamarabb legyengül és kevésbé ellenálló a betegségek ellen" - hangsúlyozta az orvosnő.

A betegség lehetséges okai között amerikai hadsereg által használt légkondicionáló berendezést jelölte meg a szakember. "Ne felejtsük el, hogy a kinti hőmérséklet eléri az 50-60 fokot, miközben a kiszolgálóhelységekben 18-20 fokra hűtik le a levegőt" - mondta Dr. Eszterbauer. "Ez nagyon veszélyes lehet" - tette hozzá.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.