Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 19. vasárnap Sára, Márió

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Betegeket óvja a gyógyszerkassza 2003. 08. 07.


Az új, a hónap közepén életbe lépő gyógyszerár-támogatási rendszer éppen azt célozza, hogy a gyógyszerkassza túllépése ne a lakosságot, hanem a gyártókat terhelje - jelentette ki Matejka Zsuzsa, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója tegnap.

Mint mondta, a gyártók augusztus 14-ig dönthetik el, hogy egyedi szerződést kötnek az egészségbiztosítóval, vagy a globális volumenrendszer visszatérítési lehetőségét választják. Egyedi szerződés megkötése esetén a gyógyszergyártók a támogatás 100 százalékát kapják meg termékeik után, de egy bizonyos eladási szint fölött a "túlköltést" vissza kell fizetniük a gyógyszerkasszába. A másik lehetőség azt jelenti, hogy a támogatás 80 százalékát utalják át a gyártónak, míg a fennmaradó részhez csak akkor juthat hozzá, ha a kifizetések nem lépik túl a gyógyszerkasszában rendelkezésre álló s tervezett összeget.

Az OEP főigazgatója elmondta, hogy idén 20-25 százalékkal növekedtek a gyógyszerkassza kifizetései a tavalyihoz képest, pedig csak 10 százalék lenne indokolt. Matejka Zsuzsa kitért arra is, hogy a gyógyszertárak az egészségbiztosítótól kapnak segítséget az új rendszer adminisztrációjához. Emellett a patikák, összesen 3,9 milliárd forintnyi kamatmentes előleghez juthatnak hozzá pénzügyi terheik áthidalására.

Lapzártakor még nem ért véget az OEP főigazgatója és a gyógyszerész kamara vezetői között folyó egyeztető tárgyalás. Ezen az előzetes tervek szerint a kamara - immár nem először - részletes tájékoztatást kap az új gyógyszerár-támogatási rendszerről.


Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.