Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 27. hétfő Angelika

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Anyatejjel az egészséges babákért 2003. 08. 07.


Világszerte augusztus első hetében ünneplik a szoptatás hetét. Ezeken a napokon a szakemberek és a szoptatást támogató civil szervezetek tagjai arra hívják fel a figyelmet, hogy a csecsemőtáplálásnak nincs olyan alternatív módja, ami megadná mindazt, amit a szoptatás biztosít az anya és a gyermek számára.

Az világ egyik legnagyobb szoptatást segítő szervezete a La Leche Liga International. A LLLI az ötvenes években alakult az USA-ban, ahol akkoriban szinte ritkaságszámba ment, ha valaki gond nélkül szoptatta a gyerekét. Néhány fiatal anya - akik barátnők is voltak egyben - elkezdte keresni a helyzet okát, és arra jutottak, hogy bizony az egészségügytől hiába várnak segítséget. Saját tapasztalataikat összevetve, a hozzáférhető tudományos eredményeket áttanulmányozva találtak egy irányt, ami mentén elindultak. Szemléletüket egyre több anya követte. Az alapítók várandós és nemrég szült anyákat hívtak össze lakásukra, beszélgettek velük a szoptatásról, átadták saját tapasztalataikat. Kiderült, hogy ez a módszer hatékonyabb annál, mint amikor az orvos, vagy védőnő adja szinte utasításként a "tanácsokat": a tapasztalt anyák hitelesebben, nagyobb empátiával fordulnak a segítségkérőkhöz, és soha nem kényszerítik rá szemléletüket, soha nem mondanak értékítéletet. Az La Leche Liga a WHO által is elismert szervezetté vált, világszerte alakulnak újabb és újabb csoportjai. A La Leche Liga Magyarország tizenegy éve segíti az édesanyákat.
A Liga tanácsadói nem csupán a mindennapi gyakorlati kérdésekhez adnak útmutatást. A Liga egységes szemléletet alakít ki a családról, az anya gyerek kapcsolatról, a gyermekgondozásról, és általában a gyerekes életmódról. Ezt tükrözi az a tíz pont, ami összefoglalja a La Leche Liga filozófiáját.
A szoptatással megvalósult anyai gondoskodás az a mód, amely a csecsemő szükségleteit a legtermészetesebben és leghatékonyabban érti meg és elégíti ki.
A szoptató anya szervezete mindig alkalmazkodik a csecsemő igényeihez: a baba adott állapotának és életkorának megfelelő tejet termel. Más a tej összetétele, ha a baba koraszülött, más újszülött korban, fiatal csecsemőkorban, és az elválasztódás idején. Más reggel, délután és éjszaka, más a szoptatás első perceiben és a vége felé. Ahhoz, hogy az anya szervezete érzékelje a csecsemő igényeit, és annyi, és olyan tejet termeljen, amire éppen szükség van, az anyának meg kell értenie a gyermek jelzéseit, arra kell törekednie, hogy kielégítse szükségleteit. Természetes körülmények között ez zökkenőmentesen létrejön. Mai előítéletekkel, tévhitekkel, stresszel teli világunkban sokszor csak külső segítséggel, és állandó megerősítéssel alakulhat ki az anyai ráhangolódás, ami a szoptatáson kívül a gyermek érzelmi, értelmi fejlődéséhez is jó alapot ad.
Az anyának és a csecsemőnek minél előbb és minél többet együtt kell lennie, hogy szoros kapcsolatukat és az elegendő tejellátást megalapozzák.
Ma a medikalizált szülés korát éljük, amelyben sokszor huszadrangúnak tekintik az anya és a gyermek kapcsolatát. Nem ritka, hogy a szülészeti intézményekben évtizedek óta megdőlt tudományos tételekre hivatkozva teszik lehetetlenné a korai szoptatást és az anya és a gyerek folyamatos együttlétét. Tény, hogy a szoptatási problémák jó része a kórházi ellátás hiányosságaiból fakad, ezek közül csak az egyik az anya és az újszülött indokolatlan elválasztása. Minden gyereknek más az igénye, más a temperamentuma - az újszülöttnek és az anyának az első napokban össze kell szokni, össze kell csiszolódni, hogy zökkenőmentesen indulhasson a szoptatás. Az anya szervezete csak akkor biztosít elegendő tejet, ha a baba megfelelő gyakorisággal és intenzitással szopik. Mindent meg kellene tenni, hogy ez a helyzet létrejöhessen már a szülészeten, de otthon is.
Az első években a kisbaba számára az édesanyjával való intenzív együttlét olyan alapvető szükséglet, mint a táplálék.

A pedagógiai-pszichológiai képzettségű olvasóknak talán nem kell bizonygatnom, a fenti tényt. Mindannyian emlékszünk arra a vizsgálatra, ami a kiváló körülmények között, de anya nélkül - "futószalagon" - nevelt csecsemők életéről, és haláláról szólt. Az egyszemélyes kötődés szükségessége nem mítosz, hanem tény. A személyes kötődés nélkül nevelkedő gyerekek legyengülnek, értelmi és testi fejlődésük lelassul, sokan meghalnak, mindenféle "indok" nélkül. A főemlősök az anyjuk bundájába kapaszkodva nőnek fel, anyjukkal egy fészekben alszanak, bármikor szophatnak. Miért gondoljuk, hogy az ember kivétel - csak azért, mert az utóbbi évezredekben sajátos civilizációt alkotott? Az embergyerek valójában egy homo sapiens-kölyök, akinek levegőre, táplálékra és szoros testi kapcsolatra van szüksége ahhoz, hogy fejlődni, épülni tudjon - és, hogy ugyanezt megadhassa majd saját kölykeinek.
Az anyatej a legkiválóbb gyermektáplálék.
Az anyatej több száz összetevőjéből csak néhány tízet azonosítottak eddig a tudósok. Csak ha a legismertebb alkotóelemeket nézzük, már akkor is meggyőződhetünk arról, hogy képtelenség olyan mesterséges tápszert előállítani, amely hasonlóan értékes lenne, mint az anyatej. A női tej ugyanis fajazonos fehérjét tartalmaz, amire soha nem alakulhat ki allergia. A tehéntejfehérje, a szójafehérje viszont közismert allergének, még akkor is nagyban veszélyeztetik a babák immunrendszerének kiegyensúlyozott működését, ha mesterségesen kisebb szakaszokra bontják őket. A kezeletlen anyatej élő anyag: aktív, harcra kész fehérvérsejteket tartalmaz, amelyek megvédik a babát a korokozók támadásaitól. Az anyatej ezen kívül megfelelő mennyiségben tartalmazza azokat a hormonokat, hormonszerű anyagokat és enzimeket, amelyek szükségesek a baba életműködéseihez, de az éretlen szervezet még nem tudja őket kellő mértékben előállítani. Az anyatejes baba tehát nem csak táplálékot, de védelmet és segítséget is kap a nap huszonnégy órájában.
Az egészséges, időre született csecsemő számára mindaddig az anyatej az egyetlen szükséges táplálék, amíg kb. fél évvel a születést követően szilárd étel iránti igényét nem jelzi.
Az igény szerinti szoptatás biztosítja, hogy mindig elegendő tej álljon a baba rendelkezésére. A tej mennyisége magától nem csökken, csak akkor, ha bizonyos betegségek, szokatlan hormonális folyamatok lépnek fel, vagy a gyerek nem kielégítő állapota, illetve nem megfelelő szoptatási gyakorlat miatt túl kevés tej ürül a mellből. A tej tehát alapállapotban elég. A minősége sem romlik a hónapok során, teljes mértékben kielégíti a gyermek folyadék és táplálékigényét. A korai hozzátáplálás az anyatejben található hasznos anyagok fölszívódását gátolja, és - mivel a főzelékkel etetett gyerek kevesebbet szopik - az anyatej apadásához vezet.
Ideális esetben a szoptatás addig folytatódik, amíg a kisbaba kinövi ezt a szükségletét.
Kiegyensúlyozott anya-gyerek kapcsolat esetén egy idő múlva (általában másfél és három éves kor között) kialakul az igény a másiktól való egészséges eltávolodásra, és ezt az anya és a gyerek egyaránt kifejezi. A szoptatás táplálkozási jelentősége a második életév elején egyre csökken, érzelmi jelentősége viszont még egy ideig megmarad, majd lassan - egyénenként változó idő alatt - ez is fokozatosan leépül. Ha az anya és a gyerek egyaránt jól érzi magát a szoptatás helyzetében, semmi ok nincs rá, hogy az elválasztást siettessük.
Az anya gyermekszülésben való éber és aktív részvétele elősegíti a szoptatás helyes beindítását.
A szülés alatt használt gyógyszerek - főként a bódító hatású fájdalomcsillapító és altatószerek - jelentősen befolyásolják az újszülött viselkedését az első napokban. Nehezebb lesz a szoptatás és az anya és a gyerek egymásra hangolódása. Az anya aktív részvétele a szülésben elősegíti az anyai kötődést, és növeli az anya önbizalmát, a saját testébe, anyaságába vetett hitét, ami nagy jelentőséggel bír a szoptatás időszakában.
A szoptatást különleges élménnyé teszi, a szülőpár közös életét gazdagítja a csecsemő apjának szeretetteljes támogatása, segítségnyújtása és társasága. A gyermeknek az apához fűződő meghitt kapcsolata fejlődésének fontos eleme korai csecsemőkortól kezdve.

Az apa gondoskodó jelenléte a kezdeti napokban az anya számára, néhány hét elteltével már a csecsemő számára is különösen mélyreható élmény. Az apa más minőségű gondoskodása, az apa által kezdeményezett különleges kommunikáció, a hancúrozós játékok mind fontos alapjai a csecsemő szellemi és társas fejlődésének.
A jó táplálkozás kiegyensúlyozott és változatos étrendet jelent, melyben az ételek lehető legtermészetesebb állapotukban szerepelnek.
Az újszülött és fiatal csecsemő az anyatejjel jut kiegyensúlyozott táplálékhoz. A későbbiekben a család asztalán található természetes élelmiszerek biztosítják a megfelelő tápanyagellátást. Ha az anya gondot fordít a táplálkozás minőségére, nincs szükség finomított, adalékanyagokkal "dúsított" mesterségesen felfújt élelmiszerekre, bébiételekre, gabonapelyhekre.
A csecsemőkortól kezdve a gyermekeknek olyan szerető útmutatásra van szükségük, amely képességeik elfogadását és az érzéseik iránti érzékenységet tükrözi.

A gyermeknek a megfelelő, a szülők által is elfogadott és követett társadalmi szabályok elsajátításához természetesen szükségük van szülői irányításra, hiszen tapasztalatok híján képtelenek tájékozódni a felnőttek világában. A korlátozás, az irányítás teljes hiánya szorongást, beilleszkedési zavart okoz. Ezzel együtt a gyermek nem a szülők tulajdona, nem azért születik, hogy a szülők saját tetszésük szerint formálják, alakítsák, tekintet nélkül a gyerek egyéniségére, igényeire. A nevelés művészete éppen abban rejlik, hogy ne legyen sem túl korlátozó, sem teljesen elengedő a család légköre.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.